05-07-2016 » Powiat i region

Zamrażane jedzenie

Kto nie wie, niech się dowie, że zamrażanie jedzenia przedłuża jego świeżość nawet do kilku miesięcy! Najważniejsza zasada brzmi: zamrażaj tylko małe porcje, które potem w całości możesz wykorzystasz.

Ponowne zamrażanie prowadzi bowiem do rozwoju bakterii i jest niebezpieczne dla zdrowia.

Nie można co prawda zamrażać wszystkiego, ale są produkty, które z powodzeniem można włożyć do zamrażarki, choć często nawet o tym nie wiemy.

Masło
Zamrażanie masła jest łatwe, a może okazać się także szczególnie przydatne, np. w ciepłe dni, gdy chcesz mieć pewność, że posiadasz w domu wszystkie składniki, by upiec sezonowe ciasto. Przed zamrożeniem, oryginalnie zapakowane masło należy umieścić wewnątrz plastikowego woreczka i szczelnie go zamknąć. Można również zdjąć papier ze sklepu i owinąć je aluminiową folią. Zamrożone w temperaturze -18 do -20 stopni Celsjusza masło można przechowywać nawet 6-8 miesięcy. Przez użyciem wystarczy wyjąć je z zamrażalnika i na całą noc włożyć do lodówki. Rano będzie gotowe do spożycia.

Orzechy
Mało kto myśli o zamrażaniu orzechów, tymczasem to świetny sposób na ich przechowywanie. Orzechy, szczególnie niełuskane, bardzo szybko jełczeją ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Ich psucie powoduje także ciepło, wilgoć, światło, a nawet bliskość metalu (dlatego nigdy nie przechowuj ich w metalowym pojemniku). Jeśli chcesz mieć zawsze pod ręką garść świeżych orzechów, pozbądź się łupinek (nie wolno zamrażać orzechów niełuskanych) i szczelnie zamknij je w pojemniku z tworzywa sztucznego. Łuskane orzechy można przechowywać w zamrażarce nawet do ośmiu miesięcy. Uważaj jednak, bo wystarczy jeden zepsuty orzech, by cała potrawa straciła smak. Dlatego przed użyciem, koniecznie ich spróbuj.

Żółty ser
Idealny do kanapek, sosów, sałatek i jako przekąska, warto, by zawsze był w domu. Najlepszym sposobem na jego długie przechowywanie jest zamrożenie. Można kupić cały blok żółtego sera i w oryginalnym opakowaniu włożyć go do zamrażarki. Wygodniejsze będzie jednak mrożenie jego mniejszych kawałków (ale nie plasterków, bo te mogą obeschnąć). Wtedy należy szczelnie owinąć go folią aluminiową. Najlepiej jest mrozić twarde sery, wytrzymają dłużej, nawet sześć miesięcy. Miękkie odmiany żółtego sera można zamrażać najwyżej na miesiąc. Przed spożyciem, kawałek sera trzeba przełożyć z zamrażarki do lodówki i zostawić go tam na całą noc.

Ciasta i ciastka
Nie wszyscy wiedzą, że zamrażarka może przedłużyć świeżość ciast i ciastek. Zamrażanie dobrze znoszą wypieki z ciasta drożdżowego, kruchego, francuskiego, biszkoptowego i piaskowego. Niepokrojone należy owinąć folią (w przypadku ciastek każde z osobna), zamknąć w szczelnym pojemniku i przechowywać w zamrażarce do czterech tygodni. Z kolei ciasta lub ciastka kupione, zamknięte w woreczku lub innym oryginalnym opakowaniu, można zamrażać na ok. 2 miesiące. Najpierw wkładamy je do lodówki, by się schłodziły (np. przez całą noc), a potem przekładamy do zamrażarki. Mrozić możemy nie tylko gotowe wypieki, ale również surowe ciasto (np. kruche lub francuskie). Po przygotowaniu zawijamy je w folię i wkładamy do zamrażarki. Przed upieczeniem trzeba je na kilka godzin przełożyć do lodówki. Uwaga, nie można zamrażać ciast z kremem lub bitą śmietaną.

Mleko
Czy mleko można zamrażać? Tak, w przeciwieństwie do jogurtów i kefirów, jednak należy pamiętać o kilku kwestiach. Zamrażane może być tylko mleko pasteryzowane. Przed włożeniem do zamrażarki, należy odlać go trochę z pojemnika, by zostawić miejsce na jego zwiększoną objętość i tym samym uchronić pojemnik przed rozsadzeniem. Mleko, podobnie jak inne produkty, również należy rozmrażać w lodówce. To ważne, ponieważ rozmrażanie w wyższej temperaturze przyspiesza rozwój bakterii, co prowadzi do psucia się produktu. Zamrażane mleko powinno być jak najbardziej świeże i mieć długą datę przydatności do spożycia. Nie powinno się przechowywać go w zamrażarce dłużej niż 4, maksymalnie 6 tygodni. Zamrożone mleko może nieco zmienić smak, dlatego nie wszystkim będzie smakować.

Mąka
Jeśli chcesz mieć pewność, że przechowywana w domu mąka jest świeża, włóż ją do lodówki lub zamrażarki. Szczególnie wskazane jest to w przypadku mąki pszennej, która w temperaturze pokojowej jest podatna na jełczenie ze względu na fakt, że wytwarza się ją z pełnej tłuszczu pszenicy. Żeby temu zapobiec, świeżą mąkę wstaw na 48 godzin do zamrażarki. Ten czas pozwoli na zabicie jaj owadów, które mogą być w niej obecne. Potem przesyp mąkę do szczelnego, plastikowego lub szklanego, pojemnika. Jeśli chcesz przechowywać ją krótko, kilka do kilkunastu tygodni, zamknięty pojemnik wstaw do lodówki. Jeśli dłużej – do zamrażarki.

Pesto
Ta włoska pasta z bazylii, oliwy, parmezanu, twardego sera i orzeszków pinii jest coraz bardziej popularna w polskiej kuchni. Nic dziwnego, nie tylko wzbogaca smak potraw, ale może być także ich głównym składnikiem. Makaron z pesto to jedno z najprostszych i najszybszych do przygotowania dań. Między innymi z tego powodu warto mieć je zawsze w kuchni. Świeże pesto najlepiej włożyć do pojemnika na kostki lodu i zamrozić je, a następnie wyjąć i przesypać do plastikowego woreczka lub szczelnego pojemnika. W tej postaci można je przechowywać przez 3 miesiące. Pesto można rozmrażać w lodówce lub w temperaturze pokojowej.

Zioła
Suszenie ziół czasem pozbawia je smaku. Lepszym sposobem ich przechowywania, który gwarantuje zachowanie aromatu, jest ich zamrażanie. Zioła najpierw trzeba umyć i pokroić, a następnie dokładnie osuszyć. Następnie zamykamy je w szczelnym pojemniku i wkładamy do zamrażarki. Żeby mieć pewność, że się nie zbrylą, po wysuszeniu należy rozłożyć je na tacy lub np. kartce papieru, nakryć papierem do pieczenia i włożyć do zamrażarki. Dopiero kiedy się zmrożą, wyjąć, przesypać do pojemnika i wstawić z powrotem. W ten sposób można je przechowywać do kilku miesięcy. Jeśli zamrożonych ziół zamierzamy używać do zup, sosów i innych gotowanych potraw, po umyciu i wysuszeniu można je wsypać do pojemnika na kostki lodu i dolać do nich zimnej wody. Po zamrożeniu będziemy mieć smaczne ziołowe kostki gotowe do dodania do potraw.

Miękki serek do smarowania pieczywa i śmietana
Można je zamrażać, choć trzeba liczyć się z tym, że po rozmrożeniu zmienią swoją konsystencję i po prostu się rozwarstwią. Z tego powodu mrożenie miękkiego serka, by za kilka tygodni posmarować nim pieczywo, nie jest dobrym pomysłem. Jeśli jednak zamierzamy wykorzystać go do pieczenia lub gotowania, można to zrobić bez obaw, że zmieni swój smak. Podobne ograniczenia dotyczą śmietany. Po rozmrożeniu nadaje się do gotowania lub pieczenia, ale trzeba pamiętać, że będzie miała inną konsystencję. Aby przywrócić jej kremowość, po rozmrożeniu w lodówce, można ją ubić z dodatkiem skrobi kukurydzianej.

Domowy dżem
Po co mrozić dżem? Choćby po to, by sięgnąć po niego w któryś mroźny, zimowy poranek i poczuć smak letnich jagód, truskawek lub malin. Mrożenie domowego dżemu może być bardzo przydatne, gdy nie posiadamy spiżarni, w której możemy przechowywać weki, lub wolimy pominąć całą procedurę jego pasteryzacji. Przed zamrożeniem świeże owoce należy rozdrobnić mikserem dodając do nich cukru. Potem powstały dżem przez kilka minut gotujemy, czekając aż zgęstnieje, a następnie przekładamy do słoików lub szklanych pojemników, studzimy, zamykamy i wkładamy do zamrażarki. W tej postaci można go przechowywać do sześciu miesięcy.

Ep/zdrowie.wp.pl/Miwa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *