27-11-2019 » Powiat i region

Zachodniopomorska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego powiększa się!

Owocowo, słodko, luksusowo i z odrobiną historii. W takie klimaty wprowadzi nas sześciu nowo przyjętych członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego. Gratulacje i certyfikaty wręczy im wicemarszałek Olgierd Kustosz 29 listopada br. w Kołobrzegu.  

Gospodarstwo pasieczne „Maja” z Czarnych Wielkich, Pasikonik ze Szczecina, Sady Rajewscy z Przecławia, Grand Baltic z Dźwirzyna, Pałac w Rymaniu oraz Gospodarstwo Rolne z Widuchowej. To nowi członkowie sieci, którzy zaprezentują się w Kołobrzegu.

SDK Pomorza Zachodniego powstaje w ramach inicjatywy Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Jej członkami mogą zostać gospodarstwa rolne, zakłady przetwórstwa żywności, punkty gastronomiczne, obiekty świadczące usługi hotelarskie, sklepy i restauracje. Obecnie liczy 64 członków.

Dodatkowo podczas spotkania list gratulacyjny otrzymają Aneta i Stanisław Dobropolscy, których zakwas buraczany z Dębna 10 września br. trafił na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych oraz Dagmara i Sebastian Pilczukowie, których wino gronowe Sydonia otrzymało nagrodę Perła 2019 w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów.

Zachodniopomorska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego powiększa się!

Piątek, 29 listopada br., godz. 15

Hotel Aquarius Kołobrzeg

Biuro Prasowe

Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *