WSPOMNIENIE LATA – GOFRY Z KREMEM KAWOWO-CYNAMONOWYM I CUKREM PUDREM
Słońce, podróże, smakowanie wakacyjnych specjałów – jak w kilka chwil przywołać te najprzyjemniejsze wspomnienia lata? Najlepiej za pomocą kulinarnej niespodzianki! Z urlopem spędzanym nad morzem kojarzą się przede wszystkim gofry z bitą śmietaną i owocami. Jednak kiedy za oknem skrzypi mróz, postawmy na zimowe wydanie tej wakacyjnej przekąski. Chrupiące gofry z aksamitnym kremem kawowo-cynamonowym oraz borówkami to szybki przepis na poprawę humoru.
Składniki na 2 porcje:
- serek mascarpone – 100 g
- śmietana kremówka 30% – 100 g
- cukier puder – 1 łyżeczka + do posypania gofrów
- dobrej jakości kawa rozpuszczalna – 1 łyżeczka
- cynamon mielony – 1/2 łyżeczki
- owoce np. borówki amerykańskie (opcjonalnie)
- gotowe gofry np. Dan Cake
Przygotowanie:
Kawę wsypać do filiżanki i rozpuścić w łyżce gorącej wody. Śmietankę ubić na sztywno w osobnej miseczce, dodając pod koniec cukier puder. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników. Następnie dodać rozpuszczoną kawę, cynamon i zmiksować. Krem kawowo – cynamonowy rozsmarować na gofrze Dan Cake, dodać owoce, przykryć drugim gofrem i posypać obficie cukrem pudrem. Podawać jako deser.
Smacznego!
Przepis poleca ekspert Dan Cake – Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Więcej kulinarnych inspiracji na www.dancake.pl
Jakub Węgrzyn