Odbyły się dnia 10 Lutego 2020 roku w Marianowie w „Chlebowym Domu”, w malowniczej miejscowości położonej w samym sercu Pojezierza Zachodniopomorskiego.
W programie dzieci wykonały wyroby piekarniczo – ciastkarskie z przygotowanych wcześniej ciast, a po wypieku uczestnicy zabierali je ze sobą do domu, aby pochwalić się rodzicom. Podczas przerw dzieci, korzystały z placu zabaw znajdującego się na terenie Chlebowego Domu.
CO DZIECI ROBIŁY PODCZAS WARSZTATÓW?
- przemiał ziaren zboża żarnami na mąkę,
- zapoznanie się z walorami odżywczymi mąki mielonej żarnami w pieczywie,
- wyrabianie podpłomyków (do spożycia z konfiturą na drugie śniadanie),
- ciasteczka kruche,
- drożdżówki,
- chlebek z makiem o wadze 200g,
- wykład w formie zabawy o rodzajach zbóż, mąki i wyrobach piekarniczych ,
- przejażdżka elektrycznym pojazdem wycieczkowo-spacerowym po okolicy Marianowa (zależne od warunków atmosferycznych),
- poczęstunek pizzą wyrabianą na miejscu.
Atrakcja , którą ucieszyła bardzo dzieci była przejażdżka meleksem po Marianowie.
Zapakowane chlebki i inne cukiernicze wypieki wraz z nami pojechały do Dziwnowa.