10-02-2016 » Powiat i region

Tradycyjnie i na słodko

Dwie zupełnie inne historie ukryte w produktach wytwarzanych na Pomorzu Zachodnim, choć ze wspólnym mianownikiem – słodkim smakiem. Lista Produktów Tradycyjnych poszerza się o kolejne przysmaki z województwa zachodniopomorskiego. To: krówka szczecinecka oraz miody dębickie wytwarzane z pożytku pochodzącego z roślin występujących na polach i łąkach gminy Maszewo.

W piątek, 12 lutego 2016 r., o godzinie 11.30 podczas konferencji prasowej producenci regionalnych słodkości przedstawią historię i metody ich wytwarzania. Spotkanie z dziennikarzami odbędzie się w siedzibie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego przy ul. Ks. Kard. S. Wyszyńskiego 30 w Szczecinie (sala konferencyjna nr 308, III piętro).

 

W konferencji prasowej uczestniczyć będą:

  • Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa;
  • Burmistrz Miasta i Gminy Maszewo Jadwiga Ferensztajn;

oraz wnioskodawcy wpisania na LPT:

  • Miodów dębickich państwo Danuta i Bogumił Szymańscy, właściciele Gospodarstwa pasiecznego „Lipowa Pasieka w Dębicach”;
  • Krówki szczecineckiej przedstawiciele Cukierniczej Spółdzielni Inwalidów SŁOWIANKA ze Szczecinka Sławomir Pawłowski, pełniący funkcję prezesa oraz Arkadiusz Zwiernik, pracujący w dziale marketingu.

 

Listę Produktów Tradycyjnych prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Do tej pory z województwa zachodniopomorskiego na LPT wpisano 37 produktów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *