20-02-2018 » Powiat i region

Sezon na jabłka – nowojorska sałatka Waldorf z kremowym sosem

Obecna pora roku nie obfituje w sezonowe warzywa i owoce, nmniej jabłka są równie przepyszne i soczyste, jak u schyłku lata.  Ciekawym pomysłem na wprowadzenie ich do codziennego menu jest oryginalna sałatka Waldorf, wywodząca się z Nowego Jorku.

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • 1 sałata rzymska lub dębowa
  • 1 średnie jabłko
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 120 g fileta z kurczaka
  • mąka
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 50 g serka topionego kremowego MSM Mońki
  • 50 g majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • ½ pęczka szczypiorku

 

Wykonanie:

Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać i przełożyć do miski. Dodać jabłko pokrojone w słupki, żurawinę, sok z cytryny, pieprz i całość wymieszać.

Filet z kurczaka rozbić tłuczkiem, doprawić solą oraz pieprzem. Panierować w mące i jajku, a następnie w bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Następnie pociąć w paski i wyłożyć na sałatkę.

Serek topiony połączyć z majonezem i jogurtem, dodać pokrojony szczypiorek i wymieszać. Tak przygotowany sos wyłożyć na sałatkę z kurczakiem.

Smacznego!

Magdalena Brzęczek

 

Informacje o firmie:

Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich
w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.

Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania sprawia, iż produkty są najwyższej jakości, czego gwarancją jest Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *