W Polsce na świątecznym stole goszczą przede wszystkim tradycyjne potrawy jak czerwony barszcz z uszkami, karp i pierogi z grzybami i kapustą. A może pokusisz się o urozmaicenie klasycznego menu? Proponujemy wytrawną tartę z pasztetem lub lekką sałatkę z szynką i gruszką oraz orzechami włoskimi.
Tarta dobra na święta
Wytrawna tarta z pasztetem, na kruchym spodzie to doskonała propozycja na świąteczny stół. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bez problemu można ją również przechować w lodówce i podgrzać następnego dnia. – Jeśli nie mamy czasu na pieczenie domowego pasztetu według babcinej receptury, możemy sięgnąć po gotowy pasztet, np. Kurpiowskie Specjały od ZM Pekpol. Ma wyborny smak, idealną konsystencję i jest pokryty delikatną kruszonką. Pieczemy go według tradycyjnej receptury, z najlepszej jakości mięsa. Nie zawiera glutaminianu sodu i fosforanów dodanych, a wyrazisty smak i aromat zawdzięcza kompozycji naturalnych przypraw – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
TARTA Z PASZTETEM I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Składniki:
-
1 pasztet Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
-
1 garść orzechów włoskich
-
500 g mąki pszennej
-
250 g zimnego masła
-
100 g zimnej wody
-
2 łyżki soli
-
natka pietruszki
Przygotowanie:
Połączyć mąkę, zimne masło i sól. Wyrobić szybko cisto, nie zagniatać za długo, aby nie zagrzać ciasta. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut do lodówki. Pasztet rozdrobnić w misce widelcem i dodać grubo siekane orzechy. Tortownicę nasmarować olejem, ciasto rozwałkować na grubość 0.5 cm, wyłożyć tortownicę ciastem. Następnie dodać pasztet. Z pozostałego ciast wyciąć paski o szerokości 1 cm i grubości 0.5 cm, ułożyć na pasztecie tworząc kratkę. Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu posypać świeżą natką pietruszki.
Świąteczna sałatka w lekkiej formie
Popularne świąteczne sałatki zwykle nie należą do niskokalorycznych, dlatego warto postawić także na te lżejsze i delikatniejsze – bardziej w wersji fit. Kolorowa sałatka z szynką, gruszką i roszpunką oraz dodatkiem orzechów włoskich i marynowanego buraka, na pewno znajdzie swoich zwolenników i to nie tylko wśród osób dbających o linię. Świetnie sprawdzi się jako przekąska między głównymi posiłkami oraz jako dodatek do świątecznych dań. – Aby sałatka miała wyjątkowy smak, musimy starannie wyselekcjonować wszystkie dodatki. Warto wybrać dobrej jakości szynkę, np. z linii Kurpiowskie Specjały, która nie zawiera glutenu, glutaminianu sodu, fosforanów dodanych i sztucznych przeciwutleniaczy. Szynka jest wyjątkowo soczysta i krucha, a jej walory smakowe sprostają nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. Sprawdzi się również jako samodzielny przysmak na talerzu wędlin – radzi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Sałatka z szynką, gruszką, roszpunką, orzechami włoskimi i marynowanym burakiem, podawana z podpłomykami
Składniki:
-
4 plastry szynki Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
-
1 słoiczek marynowanych buraków
-
1 gruszka
-
1 figa
-
garść orzechów włoskich
-
garść roszpunki
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
1 łyżka octu jabłkowego
-
olej z rzepaku tłoczony na zimno
-
sól i pieprz
-
300 g mąki
-
300 g jogurtu
-
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Z mąki, jogurtu, proszku do pieczenia i soli wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 20 minut. Po tym czasie podzielić na 8 mniejszych kulek i każdą rozwałkować na cienki placek. Smażyć na suchej patelni grillowej.
Z szynki wykroić 4 plastry. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Gruszkę obrać wyciąć gniazda nasienne, pokroić w mniejsze części i skropić sokiem z cytryny. Figę przekroić na pół. W misce umieścić roszpunkę, orzechy i gruszkę, dodać sól, pieprz oraz ocet jabłkowy całość wymieszać, dodać olej i ułożyć na talerzu. Do sałatki dodać szynkę, buraki, figę.
Smacznego!
Anna Rogoźnicka | |
Senior PR & Content Marketing Specialist | |
605 048 511 | a.rogoznicka@sfera-group.pl
|