Przedsiębiorcy z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego oferują swoje produkty  

Regionalne specjały to perełki Pomorza Zachodniego, których smak zna większość mieszkańców województwa. W Zachodniopomorskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego znajduje się kilkudziesięciu producentów. To m.in. Winnica Kojder, Pizzeria u Jana, Sady Rajewscy czy gospodarstwo pasieczne  „Maja”. Nie zapominajmy o nich szczególnie w tym trudnym dla przedsiębiorców czasie. Wspierajmy, gdy robimy internetowe zakupy czy zamawiamy żywność z dowozem do domu.

 Obecna sytuacja sprawiła, że działalność przedsiębiorców jest zagrożona.  Mimo wielu przeciwności starają się funkcjonować i próbują przetrwać ten trudny czas spowodowany pandemią koronawirusa. Pomagajmy im podczas zakupów i nie zapominajmy także o tych najmniejszych, zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego, którzy wytwarzają lokalne dobra oraz sławią nasz region nie tylko w kraju, ale także w całej Europie – mówi wicemarszałek województwa Olgierd Kustosz.

Czym jest Sieć Dziedzictwa Kulinarnego? 

Dzięki zwróceniu uwagi na regionalną żywność konsumenci zdobywają nowe doświadczenia, pojawiają się nowe możliwości promocji, wzmacniana jest regionalna odrębność w zjednoczonej Europie. Ale, aby mogło tak się stać, potrzebna jest wspólna struktura koordynująca realizację założonych celów. Taką strukturą jest właśnie Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego do której należą głównie państwa basenu Morza Bałtyckiego, w tym z Polski.

Województwo Zachodniopomorskie jest członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa  Kulinarnego od 2008 roku.  Z punktu widzenia indywidualnych konsumentów koncepcja Regionalnego Dziedzictwa ułatwia turystom i mieszkańcom znalezienie regionalnej żywności. Wspólne logo i wspólne działania informacyjne, sprawiają, iż łatwiej jest odnaleźć restauracje i sklepy, które proponują swoim klientom regionalną żywność i promują ideę kulinarnego dziedzictwa. Z punktu widzenia przedsiębiorców, którymi są  m.in. gospodarstwa rolne, zakłady przetwórstwa żywności,  restauracje, hotele oraz hurtownicy i sprzedawcy detaliczni, obecność w  ESDK  to posiadanie renomowanego logo sieci, który jest wyznacznikiem informującym o jakości produktu, wymiana doświadczeń i dobrych praktyk oraz współpraca z innymi przedsiębiorcami działającymi w różnych obszarach.

Kto jest w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego i co oferuje?

W sieci znajduje się 62 członków z naszego regionu. Którzy to przedsiębiorcy i co oferują? Te informacje dostępne są na stronie Wydziału Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego: http://www.sdk.wzp.pl/czlonkowie-sieci-dziedzictwa-kulinarnego-pomorze-zachodnie

Aktualnie sprzedaż prowadzi 13 przedsiębiorców z SDK PZ:

Biuro Prasowe

Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

To top