25-09-2019 » Powiat i region

Produkty regionalne w otoczeniu pięknej zachodniopomorskiej wsi

Są świętem miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur, uczestniczą w nich osoby, które odżywiają się zdrowo i cenią produkty lokalnych dostawców. Mowa o targach „Smaki Regionów”, które odbędą się w dniach 28 – 30 września br. w Poznaniu. Od lat w wydarzeniu uczestniczy Województwo Zachodniopomorskie, które w tym roku będzie się promować stoiskami nawiązującymi do terenów wiejskich. 

Ponad 80-metrowa powierzchnia, przypominająca tereny wiejskie Pomorza Zachodniego, a na niej stoiska nawiązujące do naturalnych, ekologicznych materiałów – tak w tym roku zaprezentuje się Województwo Zachodniopomorskie podczas tegorocznych targów „Smaki Regionów”. Blisko 10-ciu wystawców z Pomorza Zachodniego będzie przedstawiać swoje produkty lokalne, tradycyjne i regionalne. Na stoiskach pojawią się m.in. miody, przetwory z warzyw, produkty z malin oraz ryby. W trakcie imprezy przedstawiona zostanie także bogata oferta turystyczna regionu, ze szczególnym uwzględnieniem Parków Krajobrazowych Pomorza Zachodniego.

Jak co roku, podczas targów poznamy zdobywców prestiżowej nagrody kulinarnej „Perła 2019”, przyznawanej przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. W kategorii produkty wyróżnienie otrzymają 3 zachodniopomorskie pozycje, natomiast „Perłę” w części gastronomicznej otrzyma jedno danie z naszego województwa.

Targi „Smaki Regionów”

28-30 września 2019 r.

Poznań

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *