12-12-2017 » Powiat i region

POSTNE, ALE NIE NUDNE – ZUPA Z CIECIERZYCY I ZIELONEJ SOCZEWICY Z CHRUPIĄCYM DODATKIEM

Choć trwający właśnie Adwent nie wiąże się tak silnie z postnym jedzeniem jak ma to miejsce w przypadku Wielkiego Postu przed Wielkanocą, to dobry czas, aby pomyśleć o przedświątecznej diecie oczyszczającej albo chociaż o wprowadzeniu do swojego menu wspomagających odchudzanie i zdrowych produktów.

Połączenie bogatej w białko, obniżającej cholesterol ciecierzycy z zawierającą błonnik soczewicy w formie pożywnej zupy z lekkim pieczywem chrupkim to idealna propozycja zarówno na przedświąteczny post, jak i oczyszczenie organizmu po żywieniowych grzeszkach w czasie świąt.

Składniki na 4 porcje 

  • ciecierzyca – 300 g
  • soczewica zielona – 300 g
  • bulion warzywny – 2 litry
  • sól i pieprz – do smaku
  • sos sojowy – 3 łyżki
  • rozmaryn – 3 gałązki
  • Pieczywo chrupkie żytnie z sezamem Dan Cake – 4 kromki

 

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć, odstawić na kilka godzin. Soczewicę gotować na bulionie warzywnym do miękkości. Ugotowaną soczewicę doprawić solą, pieprzem, dodać sos sojowy i rozmaryn. Całość zmiksować. Namoczoną ciecierzycę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Ugotowaną ciecierzycę połączyć z przyprawioną, zmiksowaną soczewicą. Podawać z kromką pieczywa chrupkiego żytniego z sezamem od Dan Cake.

Smacznego!

Przepis poleca ekspert Dan Cake Robert Muzyczka – szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Magdalena Kosińska
Specjalista ds. Public Relations

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *