03-11-2015 » Powiat i region

Porady babci Ady

Odświeżamy pieczywo:
Jeżeli nie zależy nam na chrupiącym pieczywie, pokrojone czerstwe bułki i chleb wystarczy położyć na plastikowym sicie i ustawić na kilka minut nad garnkiem z gorącą wodą.
Jeśli chcemy uzyskać chrupiącą skórkę, bochenek należy zanurzyć na 2 – 4 minut w wodzie i wstawić na 10 – 15 minut do rozgrzanego prodiża lub piekarnika.
Same kromki można piec w tosterze lub, po zwilżeniu wodą, podsmażyć na patelni na gorącym tłuszczu.
Do odświeżenia bułek doskonały jest szybkowar skropione wstawiamy na kilka minut do rozgrzanego do 40 stopni C naczynia i nakrywamy pokrywą bez dokręcania zaworów.

Kuchenne ABC
– Gdy gotujemy kalafior, dodajemy do wody oprócz soli także trochę cukru, a będzie miał piękny, biały kolor.
– Nie wolno jeść na surowo niedojrzałej zielonej fasoli, gdyż zawiera ona truciznę rozkładającą się dopiero podczas gotowania.
– Frytki solimy dopiero po usmażeniu, w przeciwnym razie zmiękną.
– Jarzyny można przechowywać w zamrażarce dwanaście miesięcy pod warunkiem, że będą one szczelnie opakowane.
– Jarzyn nie rozmrażamy, tylko od razu gotujemy lub smażymy.
– Aby upieczone ciasto miało bardziej apetyczny wygląd, do posypania formy można użyć zamiast mąki kakao.
– Jeżeli chcemy upiec tylko pół blachy placka, zmniejszamy blachę układając na jej środku pasek z folii aluminiowej.
– Ciasto da się łatwiej rozwałkować, jeżeli położymy na nie natłuszczony pergamin.
– Jeżeli ciasto nie chce wyjść z formy, należy postawić na chwilę gorącą formę na wilgotną ściereczkę.
– Proszek do pieczenia może być zastąpiony 3 – 4 łyżkami alkoholu, np. rumem, który wlewamy bezpośrednio do ciasta.
– Glazura na cieście będzie lepiej trzymać, jeżeli lekko oprószymy powierzchnię mąką.

Opracowanie – Miwa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *