05-03-2018 » Powiat i region

Pomorze Zachodnie powiększa swoją skarbnicę kulinarną

Nasz region ma kolejne wyjątkowe smaki, które trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych. Tym razem uznanie zyskały pyszne pierniczki „Serca kaziukowe”, wędlina „Wędzony udziec wieprzowy z Przelewic” oraz „Miód pitny trójniak Cedyński”.

Serca kaziukowe/kaziukowe serducha zrobione są z ciasta piernikowego i ozdobione białym lub kolorowym lukrem. Ciemnobrązowe, kruche ciasteczka mają korzenno-miodowy smak z wyczuwalną nutą pieprzu i ostrych przypraw piernikowych.

Serca kaziukowe / kaziukowe serducha

Wygląd:

Serca z ciasta piernikowego ozdobione białym lub kolorowym lukrem.

Kształt:

Kształt serca, na przekroju prostokątny.

Rozmiar:

Duży piernik o wymiarach 13×19 cm lub mały o wymiarach 5×8 cm. Mogą być również innej wielkości, w zależności od zapotrzebowania.

Barwa:

Ciemnobrązowa.

Konsystencja:

Konsystencja zwarta, gładka powierzchnia, od spodu lekko porowata, przy złamaniu kruche.

Smak:

Korzenno-miodowy z wyczuwalną nutą pieprzu i ostrych przypraw piernikowych oraz słodkiego lukru.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Tradycja wytwarzania produktu pod nazwą „serca kaziukowe/kaziukowe serducha” została przeniesiona na ziemię zachodniopomorską po II wojnie światowej wraz z wygnańcami z Wilna. Wyrób piernikowych serc był nieodłącznym elementem tamtejszych Kaziuków (jarmarków), a po II wojnie światowej stał się także popularny w Polsce. Kaziuki odbywają się 4 marca, w dzień Świętego Kazimierza. Wykrojone z ciasta piernikowego serca kaziukowe, po wypieczeniu, ozdobione lukrowym napisem przypominają o patronie, o pełnym miłości i pokory sercu królewicza Św. Kazimierza Jagiellończyka, patrona młodzieży, Wilna i Europy. W 2004 roku obchodzono 400-lecie beatyfikacji królewicza Kazimierza, do którego to wydarzenia nawiązuje wileński jarmark. Kaziuki mają zatem wielowiekową tradycję. W Koszalinie pierwsze jarmarki kaziukowe odbyły się przy nowej parafii pod wezwaniem św. Kazimierza. Po odpuście rozdano wśród uczestników 430 piernikowych serc, a że wyczuwało się w nich nadmiar pieprzu, stąd przylgnęła żartobliwa nazwa „kaziukowe serducha”. Zarówno tym, którzy obdarowywali kaziukowymi sercami, jak i nimi obdarowanym przynosiły owe pierniki radość oraz szczęście. Serca wypiekano z ciasta na miodzie, z dużą ilością przypraw, by były „królewskie” w smaku. Wyróżniały je ponadto bogate zdobienia kolorowymi lukrami. Wytwórcy trzymali się swoich receptur, gromadząc na doroczny wypiek potrzebne i bardzo drogie wówczas przyprawy korzenne. Produkt nagrodzono w konkursach „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” 2001 oraz „Poszukiwacze Smaków” 2014. Niezmienny smak i wysoka jakość kaziukowych serduch doceniło w 2010 roku krajowe jury konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, przyznając temu piernikowemu przysmakowi najwyższe wyróżnienie, czyli „Perłę 2010”.

Na zewnątrz jasnobrązowa skóra z delikatnym połyskiem, a na przekroju jasnoróżowe mięso z białym tłuszczem. Mowa o wędzonym udźcu wieprzowym z Przelewic. Szynka wieprzowa ze skórą i kością ma charakterystyczny smak dla wędzonego mięsa wieprzowego, wyczuwalna jest w niej również delikatna owocowa nuta pochodząca z dymu drewna śliwkowego.

Miód pitny trójniak „Cedyński” wytwarzany jest na bazie miodu wielokwiatowego, rzadziej wrzosowego oraz moszczu czarnej porzeczki.

Opis produktów3 w załączeniu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *