03-04-2018 » Powiat i region

Poczuj wiosnę i wypróbuj przepis na placuszki twarożkowe z konfiturą!

Wiosna sprzyja kulinarnym eksperymentom. Dlatego nawet jeśli aura za oknem nie rozpieszcza, przygotowując śniadanie dla najbliższych puść wodze fantazji i pozwól sobie na odrobinę rozpusty. Powiew świeżości zapewni słodka propozycja autorstwa Roberta Muzyczki, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy, wariacja na temat dobrze znanych pancakes – Placuszki twarożkowe z konfiturą.

Placuszki twarożkowe z konfiturą

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 Składniki:

Twarożek Domowy grani od OSM Piątnica – 150g

jajko – 1szt.

cukier – ½ łyżki

cynamon – ½ łyżeczki

mąka pszenna – 3 łyżki

olej rzepakowy do smażenia

 

Wykonanie:

Do miseczki wybić jajko, dodać cukier, cynamon i ubić mikserem na puszystą masę. Następnie dodać twarożek i mąkę. Całość wymieszać łyżką. Ciasto powinno być konsystencji masy na placki ziemniaczane. W razie potrzeby dodać odrobinę mleka lub mąkę. Usmażyć na rozgrzanym oleju niewielkie racuszki.

Podawać z ulubioną konfiturą lub z cukrem pudrem.

Smacznego!

Dominika Szalek

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *