13-12-2017 » Powiat i region

Must have na świątecznym stole – poznaj przepis na oryginalny sernik!

W święta wszyscy zajadamy się pysznym sernikiem. Jeśli jednak chcecie zaskoczyć w tym roku, nie tylko siebie, ale i swoich bliskich, przygotujcie go w wersji na zimno i podajcie w efektownych słoiczkach. Spód z kruchych ciasteczek w połączeniu z rozpływającą się w ustach masą kajmakową, a na górze krem jogurtowy i ulubione wiśnie. Sprawdźcie sami jak smakuje ta nowoczesna wersja sernika, którą przygotował Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Skyrnik – czyli sernik na zimno w słoiczku z wiśniami

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 

Czas przygotowania: 45 minut + 2 h w lodówce

8 porcji

Składniki:

– herbatniki maślane                                                                           50g

– masa kajmakowa/krówkowa                                                         100g

– Śmietanka 30% (np. od OSM Piątnica)                                        300ml

– cukier puder                                                                                    4 łyżki

– cukier waniliowy                                                                             2 łyżeczki

– Jogurt typu islandzkiego Skyr naturalny (np. od OSM Piątnica) 150g 3 szt.

– żelatyna                                                                                             30g

– woda                                                                                                  ½ szklanki

– wiśnie mrożone                                                                                 150g

– cukier                                                                                                 2 łyżki

– mąka ziemniaczana                                                       ok. 1 płaska łyżeczka

Wykonanie:

Masę kajmakową włożyć do rondelka, podgrzewać na małym ogniu i mieszać, aż do rozpuszczenia. Około 2 łyżeczki lejącej masy przelać na dno słoiczków (lub do innego naczynia szklanego), a na górę wyłożyć drobno pokruszone herbatniki i delikatnie wcisnąć je w masę.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać 3 opakowania Jogurtu Skyr i dokładnie wymieszać wszystko razem mikserem.

W garnku zagotować 0,5 szklanki wody i wsypać żelatynę. Dokładnie wymieszać, aż do momentu jej rozpuszczenia. Ciepłą żelatynę wlać powoli do powstałej masy i wymieszać dokładnie mikserem. Tak przygotowaną masę sernikową przelać do słoiczków na wcześniej przygotowany spód z masy kajmakowej i ciasteczek.

Wiśnie włożyć do rondelka, dodać cukier i często mieszać na wolnym ogniu, aż do momentu ich rozmrożenia. Połączyć mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami zimnej wody i przygotować zawiesinę do zagęszczenia. Kolejno dodać ją do wiśni, gdy te zaczną się gotować. Odstawić rondelek, odczekać aż owoce ostygną i udekorować nimi serniczki.

Wstawić do lodówki na około 2h.

Smacznego!

Dominika Szalek
Specjalista ds. PR

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *