Młodzież rywalizowała w konkursie kulinarnym „Kamień w zmysłach”

We wtorek 20 marca br. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim został zorganizowany Dzień Otwarty Szkoły. Była to dobra okazja do odwiedzenia szkoły przez uczniów kończących gimnazjum, ich rodziców i pracodawców. Głównym punktem programu był XIV Finał konkursu kulinarnego „Kamień w zmysłach”. Tegoroczna edycja odbyła się w ramach projektu „Kamień w zmysłach”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiego w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Priorytet VIII Edukacja, Działanie 8.6 wsparcie  szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe oraz uczniów uczestniczących w kształceniu zawodowym i osób dorosłych uczestniczących w pozaszkolnych formach kształcenia zawodowego, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014 – 2020.

Kompleksową organizację konkursu dla uczniów szkoły biorących udział w projekcie zapewniło Stowarzyszenie Staszic. Uroczystość rozpoczęła się od powitania zebranych gości przez uczniów w kliku językach.

Do rywalizacji konkursowej stanęło dziesięcioro uczniów biorących czynny udział w projekcie „Kamień w zmysłach”. Każdy z uczniów musiał przygotować potrawy z ryby, które zostały ocenione przez Jury w składzie: Marek Szymański – Inspektor Wydziału Edukacji, Kultury i Sportu, Joanna Przybyła – Doradca Zawodowy oraz Marianna Juszczak – pedagog szkolny.

A tak przedstawiają się wyniki:

I miejsce – Joanna Michelis z klasy III TŻ i UG za „Muszle nadziewane łososiem”,

II miejsce – Kinga Kurant z kl. III TŻ i UG za „Pieczonego dorsza na dyniowym curry”,

III miejsce – Martyna Młynarska z kl. II TŻ i UG za „Grillowanego łososia w harissie z flambirowanym groszkiem”.

Dodatkowo Jury postanowiło wyróżnić następujących zawodników: Wiktoria Frydrych (II TŻ i UG) za „Tatara z pstrąga pod delikatną pianką anyżową i sosem z mango”, Natalia Kocaj (III TŻ i UG) za „Łososia w migdałach z crostini i pastą avocado”, Magdalena Pawlak (II kucharz) za „Sandacza w panierce z chorizo i sosem z Rukli”, Szymon Fiedorowicz (II kucharz) za „Ceviche z łososia z tapenadą z fasoli szparagowej”, Paulina Wrońska (II kucharz) za „Pstrąga pieczonego z warzywami i sosem tzatziki”, Paweł Górski (I kucharz) za „Fu – fu z łososia z pieczywem czosnkowym” oraz Kamil Kubicki (I kucharz) za „Dorsza w trzepańcu piwnym z sałatką ze świeżego szpinaku”.

Dodatkowo Paulina Wrońska z klasy II KUC wyróżniona zastała ponadto nagrodą publiczności.

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody rzeczowe, natomiast najlepsza trójka dodatkowo otrzymała okazałe pamiątkowe statuetki.

Tekst i zdjęcia: Marek Szymański

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *