24-01-2018 » Powiat i region

LEVERPOSTEJ – DUŃSKI PASZTET Z WĄTRÓBKI Z GRZANKAMI

Choć trudno w tym roku mówić o mroźnej, śnieżnej zimie, zdarzają się naprawdę chłodne dni. Pogodowa huśtawka sprzyja przeziębieniom i infekcjom, dlatego warto zadbać w tych dniach o odpowiednią dietę.

Jeden z najlepszych pomysłów na zimowe menu, które chroni przed chorobami, znaleźli Duńczycy, przyzwyczajeni do chłodnego klimatu. W ich menu, obok bogatych w zdrowe tłuszcze ryb, często występuje też mięso i wyroby, których jest ono podstawą. Przykład? Tradycyjny duński leverpostej, czyli pasztet z bogatej w żelazo, cynk i witaminy z grupy B wątróbki – częsty dodatek do chrupiącego pieczywa.

W załączniku przesyłam przepis na duński przysmak polecany przez Roberta Muzyczkę – eksperta Dan Cake, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Jakub Węgrzyn

Składniki:

wątróbka cielęca lub wieprzowa – 400 g
surowy boczek – 200 g
ebula – 1 średnia sztuka
anchois – 4 – 5 filecików
jajko – 1 sztuka
mąka pszenna – 2 łyżki
masło – ¼ kostki
bulion wołowy – 200 ml
mleko – 100 ml
sól i pieprz – do smaku
suszony tymianek – 1 łyżeczka
Chleb tostowy American Toast XXL np. Dan Cake

Przygotowanie:

Cebulę i boczek pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni, a następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa razem z wątróbką i anchois. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i krótką chwilę podsmażyć. Następnie dodać bulion i mleko cały czas mieszając do zagotowania i uzyskania gładkiej masy. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Sos wystudzić i połączyć z przygotowaną wcześniej mięsną masą i jajkiem. Całość przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Formę umieścić w brytfannie wypełnionej do połowy wysokości wodą. Piec ok. godzinę w temperaturze 175 stopni. Pasztet podawać na opieczonym w tosterze chlebie tostowym XXL Dan Cake, najlepiej z podsmażonymi na maśle pieczarkami i bekonem, jak jedzą go najczęściej Duńczycy.

Smacznego!

Przepis poleca Robert Muzyczka, ekspert kulinarny Dan Cake.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *