Karnawał to idealna okazja na zorganizowanie przyjęcia dla znajomych, zabawy z przyjaciółmi czy przyjęcia rodzinnego. Obchody trwają aż do Wielkiego Postu, który poprzedzają ostatki. Jeśli organizujesz imprezę karnawałową w domu, warto już teraz o niej pomyśleć. Oprócz tanecznej muzyki, odpowiedniego przystrojenia domu i zaplanowania rozrywek, bardzo ważne jest też smaczne jedzenie. Podpowiadamy, jakie przekąski przyrządzić, aby oczarować zgromadzonych. W naszym menu ponadczasowe koreczki, pikantne tortille z kurczakiem w galarecie oraz pyszna sałatka z szynkową z kurczaka i sosem koktajlowym.
Karnawałowy jadłospis powinien być urozmaicony, aby goście mieli w czym wybierać. Najlepiej sprawdzają się przekąski na zimno – wystarczy postawić je na stole, żeby nie musieć się martwić ciągłym pilnowaniem ich temperatury. Z pewnością zdadzą egzamin na całą noc (o ile nie zostaną wcześniej zjedzone!). Poczęstunek powinien być zorganizowany w formie szwedzkiego stołu. Takie rozwiązanie jest niezwykle wygodne, ponieważ każdy z zaproszonych wybiera oraz nakłada sobie, co i ile chce. Przy świętowaniu aż do świtu idealnie sprawdzą się przekąski mięsne – są sycące i dodają energii.
– Każdy z nas z pewnością bawił się na niejednym domowym przyjęciu, gdzie serwowane były koreczki. Zamiast klasycznych, warto przygotować koreczki z salami, pokrojonym pumperniklem, ogórkiem konserwowych, czarną oliwką i papryką marynowaną z dodatkiem sera pleśniowego. Wyróżnią się swoją oryginalnością i kolorami. Dobrym pomysłem będą także smakowite, pikantne tortille z kurczakiem w galarecie, żółtym serem, sałatą lodową i oliwkami. Natomiast sałatka z szynkową z kurczaka, zwieńczona przepysznym, aromatycznym sosem koktajlowym i udekorowana kaparami oraz płatkami chilli z pewnością nasyci gości – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Oto nasze propozycje, którymi z pewnością zachwycisz wszystkich zaproszonych:
KORECZKI Z SALAMI, MARYNOWANYCH WARZYW I SERA PLEŚNIOWEGO
Składniki:
-
opakowanie salami w przyprawach ZM Pekpol
-
kilka kromek pumpernikla
-
papryka marynowana
-
oliwki czarne
-
ogóreczki konserwowe
-
200 g sera pleśniowego
Przygotowanie:
Każdą kromkę pumpernikla pokroić na cztery małe kwadraty, posmarować serem pleśniowymi dołożyć złożony na cztery plasterek salami – spiąć wykałaczką. Warzywa także pokroić na małe kawałki i nabić na wykałaczki.
PIKANTNE TORTILLE Z KURCZAKIEM W GALARECIE, ŻÓŁTYM SEREM, SAŁATĄ LODOWĄ I OLIWKAMI
Składniki:
-
10 plasterków kurczaka w galarecie ZM Pekpol
-
10 plasterków sera żółtego
-
opakowanie małych tortilli
-
mała sałata lodowa
-
2 pomidory
-
6 oliwek
-
marynowana papryka pepperoni
-
majonez
Przygotowanie:
Warzywa pokroić w mniejsze kawałki. Tortille rozłożyć jedną przy drugiej, tak aby na siebie nachodziły. Posmarować majonezem. Nałożyć po kolei kurczaka w galarecie, ser, sałatę, pomidory, oliwki, paprykę i zwinąć w długi rulon. Pokroić po skosie na 2-3-centymetrowe kawałki. Przekłuć wykałaczkami.
WYŚMIENITA sałatka z szynkową z kurczaka i sosem koktajlowym
Składniki:
-
sałata lodowa
-
6-7 sztuk pomidorków koktajlowych
-
melon
-
1 łyżeczka kaparów marynowanych
-
100 g szynkowej z kurczaka ZM Pekpol
-
sos koktajlowy
-
świeży tymianek
-
płatki chilli
Przygotowanie:
Sałatę lodową kroimy w paseczki i przekładamy do koktajlówki. Następnie na sałacie układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, melona w kulkach lub pokrojonego w cząstki oraz kawałki szynkowej z kurczaka. Całość polewamy sosem koktajlowym, układamy kapary i posypujemy płatkami chilli . Na koniec dekorujemy świeżym tymiankiem i gotowe!
Sos koktajlowy:
Trzy łyżki majonezu połączyć z jedną łyżeczką keczupu oraz jedną łyżką koniaku. Do smaku dodać trochę soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.
Wskazówka: zamiast koniaku dobrze sprawdzi się także whisky lub brandy.
Więcej na: www.pekpol.pl
O firmie:
ZM „Pekpol Ostrołęka” to producent wysokiej jakości wyrobów mięsnych, będący na polskim rynku 45 lat. ZM „Pekpol Ostrołęka” prowadzą aktywność zarówno na rynku krajowym, jak i za granicą. Firma eksportuje swoje produkty do takich krajów jak: Wielka Brytania, Irlandia, Włochy, Szwecja, Litwa, Łotwa, Estonia i innych. Gama wyrobów jest bardzo szeroka: wędzonki, kiełbasy cienkie i grube, kabanosy, parówki, wędliny podrobowe, wyroby blokowe oraz wyroby bezmięsne. Znaną i cenioną marką przez konsumentów są Kurpiowskie Specjały, Paryżanki czy linia produktów warzywnych – Dziarskie Jarskie. ZM „Pekpol Ostrołęka” wciąż rozszerza ofertę, dostosowując ją do potrzeb rynku, unowocześnia linie produkcyjne, wprowadzając nowe technologie i produkty zaspokajające potrzeby konsumentów.
Więcej na: www.pekpol.pl