23-06-2016 » Powiat i region

Dzień Ojca w województwie zachodniopomorskim

Dzień Ojca to idealna okazja, aby ze zdwojoną siłą odwdzięczyć się za wszystko to, co nasz tata robi dla nas każdego dnia. Oprócz standardowych życzeń i prezentów warto w tym roku pomyśleć o dodatkowych niespodziankach, które sprawią, że ten szczególny dzień stanie się jeszcze bardziej wyjątkowy!

Co z pewnością ucieszy każdego tatę? Pyszny, własnoręcznie przygotowany przez nas obiad! Tym bardziej, że województwie zachodniopomorskim tylko 26% dzieci na co dzień angażuje się w przygotowanie posiłków*. Kto wie może właśnie w ten dzień przyrządzając dla naszego taty smakowite dania, odkryjemy w sobie kulinarny talent i zmienimy nasze nawyki! Skorzystajcie z naszych pomysłów na przepyszne potrawy idealne na Dzień Ojca!
Dzień Ojca to wyjątkowa data w naszym czerwcowym kalendarzu, bowiem tego szczególnego dnia pragniemy podziękować tacie za wszystko, co dla nas zrobił. Każdy tata z pewnością ma swoją ulubioną potrawę, której smak w tym dniu może zastąpić nawet najlepszy prezent! Niespodzianka dla mężczyzn z województwa zachodniopomorskiego będzie podwójna, gdyż na co dzień w pomoc tacie w przygotowywaniu obiadu angażuje się tylko 26% dzieci z tego regionu. Pozostałe pociechy zwykle w tym czasie zajmują się swoimi sprawami w domu (42%), przebywają w kuchni, nie biorąc udziału w kuchennych czynnościach (13%) lub przebywają poza domem (15%)*. Warto, więc tego dnia zmienić nawyki i przygotować samodzielnie obiad dla naszych ojców. Podsuwamy kilka pomysłów na pyszny obiad, który z pewnością posmakuje każdemu tacie!

Na pierwsze, delikatne i orzeźwiające danie idealne na Dzień Ojca proponujemy chłodnik z ogórkiem małosolnym i szynką. Do przygotowania zupy będą nam potrzebne:
1 opakowanie Chłodnika buraczkowego WINIARY, 500 ml jogurtu naturalnego,
3 jajka, 150 g ogórków małosolnych, 100 g szynki wędzonej, 3 łyżki pokrojonego szczypiorku. Zawartość opakowania Chłodnika buraczkowego WINIARY zalewamy 300 ml wrzącej wody, mieszamy, studzimy do temperatury pokojowej. Jajka gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki. Ogórek obieramy i kroimy w drobną kostkę, a szynkę na paseczki. Następnie do ostudzonej zupy dodajemy 500 ml jogurtu, ogórek i szczypiorek. Całość dobrze mieszamy. Wkładamy do lodówki na godzinę. Podajemy z ćwiartkami jajek i paseczkami szynki. Orzeźwiająca zupa gotowa!

Przez żołądek do serca taty z pewnością trafimy także przygotowując wyjątkową karkówkę z ziemniakami i papryką, której przyrządzenie zajmie nam zaledwie 10 minut! Podczas, gdy wszystko razem piecze się wygodnie w woreczku, mamy czas, by przygotować pyszną surówkę do obiadu. Będą nam potrzebne: opakowanie WINIARY POMYSŁ NA… soczystą karkówkę z ziemniakami, 600 g, czerwona papryka i 4 sztuki kotletów z karkówki. Pierwszym krokiem jest obranie i pokrojenie w ósemki lub małe ćwiartki ziemniaków. Następnie obraną cebulę i paprykę kroimy w dużą kostkę. Do załączonego woreczka wkładamy ziemniaki, mięso, paprykę i cebulę, oprószamy składniki przyprawą WINIARY POMYSŁ NA… soczystą karkówkę z ziemniakami, delikatnie potrząsając woreczkiem, który kolejno zapinamy jeszcze zapinką. Woreczek układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku bez termoobiegu przez około 60 minut. Mięso podajemy przyozdobione listkami pietruszki i zasmażanymi buraczkami. Gotowe!

Więcej inspiracji na oryginalne i smaczne dania na Dzień Ojca można znaleźć na stronie www.winiary.pl.

* Dane pochodzą z badania konsumenckiego „Odkrywamy smaki rodzinnych chwil”, Millward Brown na zlecenie marki WINIARY.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *