Azjatycka sałatka idealna na grilla

Łaskawa w ostatnich dniach pogoda pozwala nam już coraz śmielej myśleć o zbliżającym się wielkimi krokami sezonie grillowy. Przyjemny wypoczynek na łonie natury, w gronie przyjaciół i rodziny nie może się obyć bez przekąsek. Dla szukających kulinarnych inspiracji na egzotyczny dodatek do klasycznych, grillowanych mięs mamy świetną propozycję – lekką sałatkę z krewetkami, chrupiącymi grzankami, parmezanem oraz azjatyckim sosem. Takie danie z pewnością urozmaici tradycyjny grill, rodzinne spotkanie w ogrodzie czy przyjęcie pod chmurką.
NA GRILLA: SAŁATKA Z KREWETKAMI, AZJATYCKIM SOSEM I GRZANKAMI
Składniki:
– sałata lodowa pół główki
– krewetki tygrysie, parzone 250g
– pomidorki koktajlowe 150 g
– sok z cytryny 1 łyżka
– płatki chilli 1/4 łyżeczki
– olej rzepakowy tłoczony na zimno 3 łyżki
– natka pietruszki 3 gałązki
– woda 50 ml
– cukier 1 płaska łyżka
– czosnek 1 ząbek
– sos rybny 1 łyżka
– sok z limonki 1 łyżka
– sos sojowy jasny 2 łyżki
– papryczka chilli ½ sztuki
– imbir 1 cm korzenia
– sól do smaku
– chleb tostowy pszenny np. Dan Cake 4 kromki
– parmezan 30 g
Wykonanie:
Krewetki rozmrozić przez noc w lodówce lub w letniej wodzie. W misce wymieszać sok z cytryny, płatki chilli, posiekaną natkę pietruszki, olej i szczyptę soli. Krewetki zamarynować w powstałej marynacie i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Zagotować wodę z cukrem, wystudzić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, sos rybny, sok z limonki, starty imbir i posiekaną papryczkę chilli. Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki, dodać zamarynowane krewetki, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i polać powstałym sosem. Kromki chleba tostowego pokroić w 2 cm kostkę i zrumienić na suchej patelni. Tuż przed podaniem sałatkę posypać startym parmezanem i złotymi grzankami.
Smacznego!
Przepis poleca ekspert Dan Cake – Robert Muzyczka, szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy
Więcej kulinarnych inspiracji na www.dancake.pl
Jakub Węgrzyn