11-02-2016 » Powiat i region

Walentynkowe gotowanie we dwoje w województwie zachodniopomorskim!

Już niedługo walentynki! To amerykańskie święto zakochanych na dobre wpisało się już do polskiego kalendarza. W ten wyjątkowy dzień, pełen romantycznych gestów pragniemy spędzić z ukochaną osobą jak najwięcej czasu.

W województwie zachodniopomorskim tylko 21%* mieszkańców na co dzień przygotowuje potrawy w kuchni wspólnie. Zaprośmy więc partnera do kuchni także w dzień zakochanych i razem przyrządźmy pyszną, romantyczną kolację, pamiętając, że gotowanie z partnerem daje nam więcej pozytywnych emocji. Aż 57% mieszkańców zachodniopomorskiego bowiem zadeklarowało, że podczas przygotowywania potraw razem z drugą połówką odczuwa radość i zadowolenie (64%). Nie zapominajmy, więc o znanym polskim przysłowiu – “przez żołądek do serca”!

Wspólne gotowanie w kuchni wywołuje w nas wiele pozytywnych emocji. To idealny sposób nie tylko na podtrzymanie romantycznego nastroju, ale także na spędzenie czasu razem w miłej atmosferze. Jednak to nie wszystko! Jak wynika z badania konsumenckiego przeprowadzonego na zlecenie marki WINIARY, aż 57% mieszkańców zachodniopomorskiego podczas wspólnego przygotowywania posiłków odczuwa radość i zadowolenie (64%). Mimo tego w tym regionie mężczyźni podczas pomocy w kuchni angażują się raczej w czynności nieingerujące w przyrządzanie potraw. Głównie są to: zmywanie (53%), obieranie ziemniaków (49%) czy gotowanie wody na herbatę (72%). Spróbujmy więc zachęcić partnera do wspólnego planowania menu i przyrządźmy razem romantyczną, walentynkową kolację! Inspiracje kulinarne idealne na tę okazję zapewnia marka WINIARY.

Niewielu z nas wie, że lubczyk wprowadzony przez Rzymian do Europy uważany jest za jeden z najsłynniejszych afrodyzjaków! Ekstrakt z korzenia tej rośliny znajdziemy w Przyprawie w płynie MAGGI z wyciągiem z lubczyku. Na romantyczną kolację proponujemy, więc wspólne przygotowanie wyjątkowego łososia pod pierzynką z chleba tostowego oraz Sosu koperkowego ze śmietanką Na Każdy Dzień WINIARY. Twój dom spowije aromat, któremu nikt się nie oprze! Przygotowania zaczynamy od przekrojenia łososia na 4 porcje. Następnie skrapiamy rybę sokiem z cytryny oraz Przyprawą w płynie MAGGI i oprószamy solą i pieprzem. Łososia posypujemy jeszcze koperkiem i pozostawiamy na 2-3 godziny w lodówce. W międzyczasie kruszymy chleb i łączymy go z 1 łyżką musztardy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z chlebem. Później naczynie do zapiekania smarujemy olejem, układamy w nim rybę skórą do góry, na każdej kładziemy porcję chleba i rozsmarowujemy. Tak przygotowaną rybę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy bez przykrycia 20 minut. W międzyczasie zawartość opakowania z sosem dokładnie rozprowadzamy w 200 ml zimnej wody i 100 ml śmietany 12% . Stawiamy na ogniu i mieszamy do chwili zagotowania. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 3 minuty, często mieszając. Upieczonego łososia podajemy z sosem. Mmm pycha!

Włochy słyną nie tylko ze świeżych serów czy aromatycznych ziół, ale także z wyjątkowych potraw, idealnych na romantyczną kolację we dwoje. Warto więc podczas walentynek zainspirować się kuchnią śródziemnomorską i wspólnie przygotować pysznego kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą. Potrzebne nam będą WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą, śmietana 12%, 400g piersi z kurczaka oraz 1 kulka mozzarelli (100g). Na początek piersi kurczaka kroimy na kotlety i rozbijamy na grubość około 1 cm. Na patelni dobrze rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i na średnim ogniu (ok. 60% mocy) obsmażamy kotlety przez 1 minutę z każdej strony. Następnie zawartość saszetki WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą rozprowadzamy w 300 ml zimnej wody i 50 ml śmietanki 12%, dodajemy do kurczaka i zagotowujemy. Gotujemy na średnim ogniu jeszcze przez 8 minut. Później mozzarellę kroimy w plastry i układamy po jednym plastrze na każdym kawałku kurczaka. Całość przykrywamy i dusimy jeszcze przez około 1 min. Tak przyrządzony kurczak najlepiej smakuje z świeżą sałatą skropioną sosem vinegret, do której przyrządzenia możesz zaangażować swoją drugą połówkę. Smacznego!

 

* Badanie konsumenckie „Odkrywamy smaki rodzinnych chwil”, przeprowadzone przez firmę Millward Brown na zlecenie marki WINIARY, 2014.

##

WINIARY to marka, która od lat jest gwarancją sukcesu w kuchni. Jej produkty inspirują współczesne panie domu do przygotowywania najsmaczniejszych potraw dla całej rodziny. Zupy, majonezy, buliony, sosy, Pomysły na…, dania instant, przyprawy, galaretki, kisiele czy budynie – w sumie ponad 230 różnych produktów kulinarnych WINIARY, które pozwalają w szybki i prosty sposób przyrządzić posiłek. Na stronie www.winiary.pl panie domu znajdą przepisy oraz inspiracje kulinarne na każdy dzień. Produkty marki WINIARY rokrocznie zdobywają liczne nagrody przyznawane przez konsumentów i detalistów. W 2011, 2012 oraz 2015 roku redakcja „Rzeczpospolitej” przyznała marce WINIARY prestiżowy tytuł Najmocniejszej Marki Roku.

 

Kamila Dębniak
Edyta Szyszło

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *