Z kuchennych resztek można pozyskać nową sałatę, szczypior, a nawet ananasa! Mały warzywny i ziołowy ogródek można założyć w donicach wykonanych z tego, co zwykle wyrzucamy do śmieci. Kto nie wierzy, powinien wybrać się w weekend na Wyspę Grodzką w Szczecinie, gdzie odbędą się ekologiczne warsztaty organizowane w ramach projektu Pomorze Zachodnie Zielony Region.
Plenerowe zajęcia popularyzujące wiedzę o ochronie środowiska odbywają się na Pomorzu Zachodnim od początku wakacji. EKOwarsztaty gościły już m.in. w Puszczy Bukowej, Ogrodzie Dendrologicznym w Przelewicach, nad jeziorami w Szczecinku i Czaplinku, przy latarni morskiej w Kołobrzegu. Najbliższy zielony weekend zaplanowany jest na Wyspie Grodzkiej w Szczecinie. W sobotę (7 sierpnia) o godz. 12 fascynujące warsztaty poprowadzi tam Karolina Jabłońska, założycielka ekomanufaktury Navikula, która produkuje doniczki z materiałów recyklingowych, upcyklingowych i specjalnych „roślinnych” tkanin.
Podczas dwugodzinnych warsztatów będzie można nie tylko wykonać takie doniczki (spersonalizowane, własnoręcznie ozdobione), ale również zasadzić w nich warzywa i zioła, obejrzeć już wyhodowane rośliny, poznać zasady ich pielęgnacji etc. Dzięki Karolinie najmłodsi uczestnicy EKOlekcji zrozumieją, że warzywa i owoce nie pojawiają się magicznie na sklepowych półkach, a żeby urosły, potrzeba czasu i sporo pracy. Edukatorka nauczy też, jak z resztek i nasion pozyskać sałatę, szczypiorek, nawet ananasa.
– Takie doświadczenia pokazują magię odnawiania natury i wzbudzają szacunek do pożywienia – tłumaczy Karolina Jabłońska.
Warsztaty mają być inspiracją, by założyć w domu mały warzywnik, a później cieszyć się zbiorami. Początkujący ogrodnicy otrzymają materiały edukacyjne, porady, instrukcje, a także karty informacyjne, na których dzieci mogą wpisywać swoje obserwacje na temat wzrostu i rozwoju roślin, podlewania etc.
W części praktycznej zaprezentowane zostaną również sposoby segregacji i zagospodarowania starych opakowań takich jak puszki, plastikowe butelki, kubki po jogurtach. Nadawanie drugiego życia produktom (upcykling) będzie można zobaczyć również na przykładzie doniczek wykonanych ze banerów reklamowych.
W programie ekologicznych warsztatów są również konkursy z nagrodami, muzyczne niespodzianki i zabawa edukacyjna Koło Fortuny ZERO WASTE.
W niedzielę (8 sierpnia), również od godz. 12, kolejna porcja EKOwiedzy. Elżbieta Abramowicz i przyjaciele ze Stowarzyszenia Jadłodzielnia Szczecin opowiedzą o foodsharingu, będą zachęcać do niemarnowania żywności, lepszego planowania zakupów i dzielenia się jedzeniem. Natomiast Piotr Czypicki i inni aktywiści ze Szczecińskiego Ruchu Miejskiego opowiedzą m.in. o zieleni w mieście i akcji Wędrujących Drzew.
Udział w ekologicznych wydarzeniach na Wyspie Grodzkiej jest bezpłatny.
a