W Wielką Sobotę tradycyjnie święcimy pokarmy

Historia tego zwyczaju jest bardzo długa, bo sięga prawdopodobnie XIV wieku. Ale co interesuje, wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich. W tym momencie cofamy się do wieku ósmego naszej ery.

W dawniejszych czasach święcono u nas jedynie baranka, który zwyczajowo był zrobiony z chleba lub ciasta. Z biegiem czasu dołączano inne potrawy, a więc: ser, masło, ryby, olej, mięsiwa, ciasto, a także: sól, pieprz, chrzan, miód czy świąteczne ciasta. Jako ostatnie zaczęto święcić kurze jaja „na dowód tego, że jako kokosz dwojako niby kurczęta rodzi, raz niosąc owoc, drugi raz wysiadując, tak jak przez Chrystusa dwa razy odrodzeni jesteśmy”, a o tym fakcie pisał w roku 1739 ks. Protazy Newerani w swojej książce zatytułowanej „Ozdoba Kościoła katolickiego”.

Według starych wierzeń święcone jedzenie posiadało nadzwyczajną moc. Chroniło przed chorobami, klęskami żywiołowymi i złymi duchami.

Na stole wielkanocnym nie mogło oczywiście zabraknąć baranka wykonywanego z cukru, masła lub ciasta. Oczy robiono z rodzynków albo pieprzu, a u boku przyczepiano czerwoną chorągiewkę z krzyżem. Baranek był symbolem Zmartwychwstałego Chrystusa, oznaczał, że dobro zwycięża nad złem i grzechem, a życie króluje nad śmiercią.

Symbolem życia było i jest jajko. Gotowane i malowane, które staje się pisanką. Zwyczajem wielkanocnym jest dzielenie się nim podczas śniadania w Wielką świąteczną Niedzielę. Podobnie jak opłatkiem w czasie wigilijnej wieczerzy. W ten sposób wzmacniana jest rodzinna więź i zapewniania to zgodę w rodzinie. Jajka nie tylko zjadano i się zjada, lecz także wykorzystuje do ozdoby.

Oprócz Polski tradycja praktykowana jest także w innych krajach graniczących ze Słowenią

w austriackich regionach Styrii i Karyntii, południowego Tyrolu i Bawarii.

Pokarmy mogą święcić kapłani, diakoni, akolici oraz lektorzy, którzy przyjęli posługę lektoratu w stopniu do święceń kapłańskich i są alumnami wyższych seminariów duchownych.

Miwa

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *