Uczniowie rywalizowali w konkursie kulinarnym “Polska Kuchnia Regionalna”

W czwartek 15 listopada br. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim odbył się konkurs kulinarny „Polska Kuchnia Regionalna”, który był skierowany do uczniów biorących udział w projekcie „Kamień w zmysłach”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Projekt realizowany jest w ramach Działania 8.6 Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014 – 2020.

W konkursie udział wzięło siedmiu uczniów, którzy przez kilka godzin przygotowywali przepyszne potrawy. Punktualnie o godzinie 10:30 komisja konkursowa w składzie: Pan Marek Szymański, Przewodniczący Komisji; Pani Ewa Kot, Członek Komisji oraz Pani Jadwiga Cuber rozpoczęła prace związane z oceną przygotowanych potraw. Po burzliwych obradach komisja konkursowa wyłoniła najlepsze potrawy.

O godzinie 11:00 w Sali Gastronomicznej Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim odbyła się ceremonia wręczenia nagród dla najlepszych zawodników konkursu, w którym udział wzięli: Pan Józef Malec, Starosta Kamieński; Pan Marek Matys, Wicestarosta Kamieński; Pan Leszek Szefliński, Zastępca Burmistrza Gminy Kamień Pomorski; nauczyciele, uczniowie, a także rozjemcy tegorocznego konkursu kulinarnego.

Na początek nagrody wyróżnienia zostały przyznane: Pani Alicji Urbanowicz za przygotowanie „Uda i podudzia faszerowanego z gęsi oraz sałatką rzymską”. Pani Agnieszce Pawlak za przygotowanie „kaczki faszerowanej wątróbkami z ziemniakami pieczonymi i sosem owocowym”. Panu Mateuszowi Szyłejko za przygotowanie „Rolady z gęsi, czipsa z boczku oraz dipu czosnkowego” oraz Panu Damianowi Michnowiczowi, który przygotował „Kaczkę pieczoną z jabłkami, puree z kalafiora oraz sosem śliwkowym”.

Wreszcie przyszedł czas na wyłonienie najlepszych zawodników. Na najniższym stopniu podium stanęła Julia Kosecka, która przygotowała „Kaczkę pieczoną z jabłkami, ziemniaki pieczone oraz sos śliwkowy”. Drugie miejsce przypadło Klaudii Wiśniewskiej za przygotowanie „Piersi z kaczki z karmelizowanymi owocami i ziemniakami fondant”. Na najwyższym stopniu podium stanęła Pani Julia Laskowska za przygotowanie „Piersi z gęsi z żelowymi buraczkami”.

Wszyscy zawodnicy z rąk Pana Józefa Malca, Starosty Kamieńskiego; Pana Marka Matysa, Wicestarosty Kamieńskiego; Pana Andrzeja Swatowskiego, Dyrektora Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim; Pana Marka Szymańskiego, Inspektora Wydziału Edukacji, Kultury i Sportu w Starostwie Powiatowym w Kamieniu Pomorskim oraz Pani Justyny Teper, Nauczyciela, a jednocześnie Prezesa Stowarzyszenia Staszic cenne nagrody rzeczowe, statuetki oraz dyplomy.

Natomiast Pan Leszek Szefliński, Zastępca Burmistrza Gminy Kamień Pomorski dodatkowo nagrodził Panią Julię Laskowską nagrodą ufundowaną przez Urząd Miejski w Kamieniu Pomorskim.

Wszystkim uczestnikom konkursu gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów na arenie kulinarnej.

Info. wł.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *