Rozgrzewająca zupa krem z dyni to jesienny klasyk na naszych stołach. Sycąca, aromatyczna i niezwykle smaczna.
Przepis na nieco podkręconą wersję, wzbogaconą o czerwoną soczewicę marki Halina, ser feta oraz czosnkowe grzanki. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja dla Państwa.
Składniki:
Zupa:
- 1 szklankaczerwonej soczewicy (np. marki Halina)
- 1 dynia hokkaido pokrojona w kostkę
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku
- bulion lub woda
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczka suszonej wędzonej papryki
- oliwa
- sól i pieprz
Dodatki:
- 4 kromki bagietki wiejskiej
- ser feta
- pietruszka posiekana
- dowolna sałata
- olej z dyni
Metoda:
- W garnku podgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę z posiekanym czosnkiem.
- Dodajemy dynię i smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy soczewicę i przyprawy. Mieszamy i zalewamy całość bulionem lub wodą. Całość gotujemy aż soczewica i dynia zmięknie.
- Zupę blendujemy. Podajemy z opieczona w piecu i natartą czosnkiem grzanką, serem feta i sałatką. Całość polewamy olejem z dyni.
Łukasz Nocuń