Niepowtarzalne produkty są kulinarną wizytówką każdego z regionów. Który z nich okaże się w tym roku najlepszy na Pomorzu Zachodnim? Tego dowiemy się podczas wojewódzkiego etapu konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbędzie się 21 sierpnia br. w Przelewicach.
Podczas kulinarnego wydarzenia w Przelewicach poznamy najlepszy, żywnościowy produkt Pomorza Zachodniego oraz nominacje do tegorocznych „Pereł”.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany jest już po raz XX przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Jego cel to gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych regionów. Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.
Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki „Perły”, odbędzie się 3 października br. podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
Agenda regionalnego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w Przelewicach w załączeniu (informacja tylko dla mediów).
Regionalny finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
Sobota, 21 sierpnia br., godz. 11
Ogrody Przelewice – Zachodniopomorskie Centrum Kultury
Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej
Przelewice 14
Biuro Prasowe
Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego