Średniowieczny napitek z Wolina na Liście Produktów Tradycyjnych

Miód gryczany i leśny oraz szyszki chmielu to składniki potrzebne do przyrządzenia „Trójniaka wolińskiego leśnego”, kulinarnej specjalności z Pomorza Zachodniego, która uzyskała wpis na Liście Produktów Tradycyjnych. To 38. produkt z regionu, i pierwszy z Wolina, który może pochwalić się mianem tradycyjnego.
Szczegóły dotyczące metod i tradycji wytwarzania wolińskiego miodu leśnego zostaną przedstawione podczas konferencji prasowej, która odbędzie się w piątek, 5 sierpnia 2016 r. o godzinie 11 podczas Festiwalu Słowian i Wikingów w Wolinie.
W konferencji prasowej planowany jest udział:
Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego Olgierda Geblewicza
Wicemarszałka Województwa Zachodniopomorskiego Jarosława Rzepy
p.o. dyrektora Wydziału Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego WZ Andrzeja Binki
oraz przedstawicieli Stowarzyszenia „Centrum Słowian i Wikingów Wolin-Jomsborg-Vineta”, które powróciło do dawnych zwyczajów wytwarzania „Trójniaka wolińskiego leśnego”:
1 Prezesa Stowarzyszenia Wojciecha Celińskiego
2 Członka Stowarzyszenia Tomasza Goranina.
Na konferencji prasowej obecni będą także Wicestarosta Kamieński Marek Matys oraz burmistrz Wolina Eugeniusz Jasiewicz.
„Trójniak woliński leśny” uzyskał wpis w kategorii Napoje – obok wcześniej docenionej nalewki ze śliwek z Dębiny, Wina ze śliwek oraz Miodu pitnego trójniak.
Konferencja prasowa dotycząca wpisania
pierwszego produktu z Wolina na Listę Produktów Tradycyjnych
Piątek, 5 sierpnia 2016 r., godzina 11
XXII Festiwal Słowian i Wikingów w Wolinie
Miejsce konferencji: część festiwalu poświęcona gastronomii i dawnej kuchni
Biuro Prasowe
Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego