04-12-2019 » Powiat i region

Śniadanie mistrzów  

Składniki:

pół szklanki Szpinaku młodego marki Eisberg, pół szklanki Rukoli marki Eisberg

2 jajka, ½ awokado, 3 łyżki octu spirytusowego, 2 litry wody

płatki chili do dekoracji, pieczywo

Dressing:

3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, sól do smaku

Przygotowanie:

Na talerzu ułożyć mieszankę szpinaku i rukoli. Przygotować dressing – oliwę wymieszać z sokiem
z cytryny i szczyptą soli. W międzyczasie w średniej wielkości garnku zagotować wodę z octem (woda powinna stanowić ok. połowę garnka). Gotującą się na małym ogniu wodę zamieszać łyżką, aby woda zawirowała. Jajko wbite do kubeczka wlać delikatnie do garnka w wodny wir. Gotować 3-4 minuty. Białko powinno równomiernie otoczyć żółtko. Następnie delikatnie odcedzić i ułożyć na talerzu z polaną dressingiem mieszanką szpinaku i rukoli. Czynność powtórzyć z drugim jajkiem. Awokado pociąć na plasterki i ułożyć obok jajek. Całość posypać płatkami chili. Serwować
z pieczywem przygotowanym w opiekaczu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *