08-08-2017 » Powiat i region

Sałatka brokułowa z winogronami

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

– brokuły świeże                                              2 szt.

– winogrona czerwone                                  150g

– boczek wędzony                                          100g

– cebulka prażona                                           2 łyżki

– migdały całe                                                   50g

– Śmietana 22% (np. od OSM „Piątnica”)   3 łyżki

– majonez                                                         1 łyżka

– sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Brokuły porozdzielać na różyczki i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Ostudzić i pokroić na mniejsze elementy, ale nie za drobno. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni, następnie dodać do sałatki wraz z prażoną cebulką i winogronem przekrojonym na pół. Migdały namoczyć w gorącej wodzie, zdjąć skórkę i osuszyć. Następnie przekroić na cztery części i chwilę prażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki doprawić pieprzem, solą i wymieszać. Na koniec śmietanę połączyć z łyżką majonezu i delikatnie wymieszać z sałatką.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *