17-07-2016 » Powiat i region

Poziomka – skarb lata

Sezon letni, jak najbardziej w pełni, na poziomki jest dość krótki. Niewielka to bylinka zakwita w maju i czerwcu. Jej aromatyczne owoce najczęściej dojrzewają właśnie teraz, w lipcu. Choć od lat poziomka jest także rośliną uprawną w ogrodach, to jednak najpiękniejszy aromat wydzielają owoce dziko rosnące w lasach
Kto chce rozkoszować się smakiem poziomek, musi pokochać poranne wstawanie. To delikatny owoc, psuje się szybko i gorzknieje, dlatego też zbieramy go wczesnym rankiem, kiedy tylko obeschnie rosa. Naszą uwagę powinny też przykuć liście poziomki, które posiadają właściwości lecznicze. Tu los jest łaskawszy dla zwolenników apteki prosto z natury, bo choć najzdrowsze są te wiosenne, to listki możemy zbierać przez cały okres wegetacji roślinki pod warunkiem, że są one młode i zdrowe.
Poziomka dla zdrowia…
Niech nas nie zwiedzie skromny wygląd poziomki. Choć jej owoce są maleńkie, to stanowi prawdziwy leśny skarb pełen witamin i minerałów. Witaminy C poziomka zawiera więcej niż cytryna, ale przede wszystkim o jej wyjątkowych właściwościach zdrowotnych świadczy duża zawartość składników mineralnych takich jak: żelazo, potas, wapń, magnez, fosfor, mangan, miedź.
Kiedyś poziomka cieszyła się większym uznaniem jako roślina lecznicza. Dzisiaj raczej kojarzy się ze smacznymi owocami deserowymi. Same owoce możemy wykorzystać w dietach przeciwko podagrze i miażdżycy. Wtedy spożywamy dziennie do pół kilograma owoców, stosując także przy tym odpowiednią dietę niskotłuszczową.

W dawnej medycynie ludowej aromatyczne owoce gotowane razem z mlekiem i miodem podawano jako środek wzmacniający dla rekonwalescentów. Ale także wyganiano poziomkami…tasiemca. Nieproszony gość opuszczał zaprzyjaźniony układ pokarmowy, kiedy jego właściciel spożył jednorazowo kilka kilogramów świeżych owoców wymieszanych z cebulą oraz śledziem.
Natomiast odkryte przez św. Hildegardę z Bingen dla ziołolecznictwa listki poziomki to skuteczny lek wspomagający nerki. Odwary z suszonych listków, tylko dziko rosnących roślin, stosuje się przy kamicy nerkowej, jako środek moczopędny, przy schorzeniach pęcherza moczowego. A także jako środek łagodzący po ukąszeniach…jadowitych pająków.
Poziomka dla urody…
Z poziomkami powinny szczerze zaprzyjaźnić się panie posiadające skórę tłustą. Maseczki z roztartych owoców oczyszczają i ściągają pory. A toniki z liści poziomek delikatnie wybielają skórę. Posiadaczki suchej skóry, które pragną pozbyć się przebarwień i piegów dzięki leśnym owocom, powinny wymieszać poziomki ze śmietanką tworząc w ten sposób także regenerującą dojrzałą cerę maseczkę. Przed pierwszym zastosowaniem warto sprawdzić, czy uroczy owoc nas nie uczula, bo niestety podobnie jak truskawka leśny dar lata powoduje czasami silne alergie. W medycynie ludowej stosowano też poziomki jako środek wybielający zęby. W czasach kiedy zamiast do dentysty chodzono do kowala z bolącym zębem, częste jedzenie poziomek pomagało pozbyć się kamienia nazębnego, który jak wiadomo powoduje liczne schorzenia przyzębia oraz jamy ustnej.
Poziomka w kuchni…
Któż z nas lubi pachnących, świeżych poziomek zjadanych z cukrem pudrem lub ubitą na puch śmietanką? Albo konfitury lub galaretki poziomkowe? W staropolskiej kuchni dodawano świeże listki do bulionów z kury. Istniały też różne przepisy na letnie zupy z leśnych owoców. Ale przede wszystkim suszone listki poziomki wykorzystywano do tworzenia herbat – aromatycznych i pysznych, którymi delektowano się nie tylko w chłodne, jesienne wieczory.
Te ziołowe mieszanki najlepsze są dla tych z nas, którzy nie tolerują teiny. Warianty są różne. Wykorzystujemy najczęściej suszone listki poziomki, jeżyny, maliny oraz ziele marzanki wonnej, macierzankę. Możemy wymieszać to wszystko razem lub wybrać mniej składników. Dodatkowo wzbogacić ulubionymi suszonymi owocami. W ten sposób w czasie jesiennych słot i mroźnych nocy pijąc herbatkę małymi łyczkami przywołamy wspomnienie polany leśnej skąpanej w słońcu, bo tylko tam rosną światłolubne poziomki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *