09-11-2017 » Powiat i region

Porady babci Ady część 5

– Ryby natarte sokiem z cytryny tracą przykry posmak i są dużo delikatniejsze w smaku, a poza tym nie rozpadną się podczas smażenia i będą bardziej soczyste,

– jeśli cykoria na sałatkę jest bardzo gorzka, to po pokrojeniu należy ją włożyć na pół godziny do ciepłej wody,

– aby makaron ugotował się szybko i równomiernie, wodę należy posolić dopiero wtedy, kiedy zacznie wrzeć. Dobrze też dodać łyżkę oleju, żeby makaron się nie kleił w trakcie gotowania. Makaron należy wrzucać do garnka kiedy woda mocno wrze, następnie mieszać, aż woda zawrze ponownie. Potem zamieszać jeszcze 2 – 3 razy, aby makaron się nie kleił i nie osiadał na dnie,

– makaron zawsze należy gotować w dużej ilości wody: na 10 dag makaronu przypadać powinno litr wody. Na jedną osobę należy liczyć 10 dag makaronu. Makaron ugotowany na „al. dente” jest wtedy, gdy w przełamanym na pół makaronie niknie biały i suchy ślad w środku. W tym momencie należy dodać natychmiast szklankę zimnej wody, aby makaron się nie rozgotował,

– ugotowany makaron należy natychmiast odcedzić i doprawić,

– jeśli makaron ma służyć do zapiekanki, to można go nie doprawiać, natomiast należy go wymieszać z oliwą lub olejem,

– spaghetti nigdy nie należy odcedzać. Należy wyjmować je z wody za pomocą widelca do spaghetti,

– aby ostrze noża długo pozostawało ostre, najlepiej nie wkładać go do zmywarki, tylko myć ręcznie w letniej wodzie.

– aby pieczony kurczak miał chrupiącą rumianą skórkę, tuż przed końcem pieczenia należy posmarować go roztopionym tłuszczem lub polać kilkoma łyżkami zimnej wody,

– spożywcza folia aluminiowa z jednej strony jest błyszcząca, a z drugiej matowa. Błyszcząca strona chroni przed ciepłem, podczas gdy matowa je przepuszcza. Jeśli więc chcemy upiec coś szybko, to należy danie zawinąć tak, aby matowa strona folii znalazła się na zewnątrz. Jeśli chcemy zabezpieczyć upieczonego kurczaka, aby był jeszcze ciepły po pół godzinie, wtedy zawijając go folią musimy uważać, aby na zewnątrz znalazła się strona błyszcząca,

– jeśli zależy nam, aby mięso kurczaka było soczyste i nie przypaliło się, na dno brytfanny można wlać pół szklanki wody, rosołu z kostki lub soku pomarańczowego lub jabłkowego,

– kurczaki najlepiej piec pod pokryciem lub w foliowym rękawie do pieczenia – wtedy mięso nie wysycha, a my co chwila nie musimy polewać go sosem. Przykrycie należy zdjąć na 15 – 20 minut przed końcem pieczenia,

– faszerowany drób należy po wyjęciu z piekarnika odstawić przynajmniej na kwadrans, w ten sposób farsz nie wypłynie podczas dzielenia mięsa,

– starte lub drobno poszatkowane jabłka, gruszki, banany i selery nie ściemnieją jeśli natychmiast skropimy je sokiem z cytryny.

Opracowanie Miwa

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *