03-07-2017 » Powiat i region

Porady babci Ady – część 2

Odświeżamy pieczywo:

Jeżeli nie zależy nam na chrupiącym pieczywie, pokrojone czerstwe bułki i chleb wystarczy położyć na plastikowym sicie i ustawić na kilka minut nad garnkiem z gorącą wodą.

Jeśli chcemy uzyskać chrupiącą skórkę, bochenek należy zanurzyć na 2 – 4 minut w wodzie i wstawić na 10 – 15 minut do rozgrzanego prodiża lub piekarnika.

Same kromki można piec w tosterze lub, po zwilżeniu wodą, podsmażyć na patelni na gorącym tłuszczu.

Do odświeżenia bułek doskonały jest szybkowar skropione wstawiamy na kilka minut do rozgrzanego do 40 stopni C naczynia i nakrywamy pokrywą bez dokręcania zaworów.

Kuchenne ABC

– Gdy gotujemy kalafior, dodajemy do wody oprócz soli także trochę cukru, a będzie miał piękny, biały kolor.

– Nie wolno jeść na surowo niedojrzałej zielonej fasoli, gdyż zawiera ona truciznę rozkładającą się dopiero podczas gotowania.

– Frytki solimy dopiero po usmażeniu, w przeciwnym razie zmiękną.

– Jarzyny można przechowywać w zamrażarce dwanaście miesięcy pod warunkiem, że będą one szczelnie opakowane.

– Jarzyn nie rozmrażamy, tylko od razu gotujemy lub smażymy.

– Aby upieczone ciasto miało bardziej apetyczny wygląd, do posypania formy można użyć zamiast mąki kakao.

– Jeżeli chcemy upiec tylko pół blachy placka, zmniejszamy blachę układając na jej środku pasek z folii aluminiowej.

– Ciasto da się łatwiej rozwałkować, jeżeli położymy na nie natłuszczony pergamin.

– Jeżeli ciasto nie chce wyjść z formy, należy postawić na chwilę gorącą formę na wilgotną ściereczkę.

– Proszek do pieczenia może być zastąpiony 3 – 4 łyżkami alkoholu, np. rumem, który wlewamy bezpośrednio do ciasta.

– Glazura na cieście będzie lepiej trzymać, jeżeli lekko oprószymy powierzchnię mąką.

Opracowanie: Miwa

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *