29-06-2017 » Powiat i region

Porady babci Ady (część 1)

Aby przygotować dobre gotowane mięso, należy włożyć je do wody wtedy, gdy woda się zagotuje. Jeśli natomiast zależy nam na przygotowaniu esencjonalnego rosołu, należy mięso włożyć do zimnej wody.

– aby piana z białek pozostawała dłużej sztywna, podczas ubijania należy dodać kilka kropel soku z cytryny lub octu winnego,

– aby dobrze oddzielić żółtka od białek, należy kolejno wybijać je do lejka włożonego do miseczki lub szklanki. Białko spłynie a żółtko pozostanie w lejku,

– dzikie lub kwaśne jabłka mogą stać się wspaniałym przysmakiem jeśli pokroimy je w cienkie plasterki i wysuszymy na słońcu lub w suszarce do grzybów. Wysuszone płatki jabłeczne należy przełożyć do słoików i zalać rumem doprawionym miodem,

– aby słodycze nie wchłaniania podczas smażenia tłuszczu, do ciasta należy dodać odrobinę octu winnego lub owocowego,

– jeśli miód krystalizuje się na dnie słoika, należy wstawić słoik do płaskiego rondelka napełnionego gorącą wodą.

– aby cukier szybciej się skarmelizował, przed ogrzewaniem należy dodać do niego odrobinę soku z cytryny lub octu,

– aby mięsne sznycle pozostały miękkie i soczyste, należy je uprzednio rozbić i usmażyć na bardzo gorącym tłuszczu,

– aby zwiędła sałata i zioła odzyskały jędrność, należy włożyć je na chwilę do zimnej wody,

– aby domowe kluski były bardziej puszyste, do ciasta należy dodać wodę gazowaną,

– sitko używane do przesiewania mąki trzeba myć wyłącznie w zimnej wodzie. Jeśli umyjemy je ciepłą wodą, sitko może się zakleić,

– jeśli przed wyciśnięciem soku cytrynę włożymy na 10 – 15 minut do gorącej wody, wyciśniemy z niej dużo więcej soku. Można także cytrynę przed wyciśnięciem ugnieść ręką, a nawet turlać po stole.

Oprac. Miwa

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *