13-11-2017 » Powiat i region

Moda na gotowanie przybiera na sile. Polacy oblegają warsztaty kulinarne

Moda na gotowanie to od kilku lat jeden z wiodącym trendów. Polacy kucharzą już nie tylko z konieczności i poczucia obowiązku, ale przede wszystkim dla przyjemności oraz relaksu. Co więcej, dla wielu przyrządzanie potraw i kulinarne eksperymenty stały się swoistą pasją czy sposobem na życie. Dowodem jest popularność wszelkiego rodzaju kursów i warsztatów kulinarnych, na których nie brakuje chętnych, by szkolić się i doskonalić umiejętności pod okiem profesjonalistów.

Apetyt na gotowanie

Skąd u Polaków zainteresowanie kulinariami? Bez wątpienia, w rozwoju mody na gotowanie, znaczącą rolę odegrały liczne produkcje telewizyjne i kulinarne programy typu reality show. Kolejne edycje takich formatów jak: „MasterChef”, „Kuchenne rewolucje” czy „Bake Off – Ale Ciacho” cieszą się niesłabnącą popularnością. Na brak wiernych czytelników nie mogą też narzekać topowi blogerzy kulinarni. Podobnie jak uznane serwisy o gotowaniu, które notują stałe wzrosty liczby odsłon. Polacy chętnie korzystają z ogólnodostępnych, często nieskomplikowanych przepisów, które inspirują i zachęcają do eksperymentowania oraz tworzenia własnych kompozycji smakowych. Udowadniają także, że gotowanie wcale nie musi pochłaniać wiele czasu, a przy odrobinie chęci, pichcić może każdy z nas. Genezy zjawiska szukać należy również
w zmianie stylu życia naszych rodaków. Żyjemy intensywniej, potrzebujemy zdrowych, szybkich i smacznych przepisów, jednocześnie z rozmysłem komponujemy codzienne menu i zwracamy uwagę na etykiety produktów. Nie bez znaczenia pozostaje także większa otwartość na zagraniczne potrawy, pełne wpływów rozmaitych kultur, jak i chęć modyfikowania dań, pochodzących z rodzimej kuchni. Polacy nie boją się eksperymentować i często sprawdzone, tradycyjne receptury od swoich przodków, traktują jako bazę do autorskich wariacji kulinarnych. Aktualne trendy w gotowaniu to także przejaw zmian w ogólnym podejściu do życia. Polacy zaczęli celebrować chwile, delektować się jedzeniem. Dostrzegli, iż wspólne pichcenie z rodziną i przyjaciółmi, może być idealnym sposobem spędzania wolnego czasu. Gotowanie przestało kojarzyć się z pozbawionym finezji, nużącym obowiązkiem, a stało się prawdziwą przyjemnością, kreatywną odskocznią od codziennych spraw.

Z pasji do gotowania  

O tym, iż aktualnie kulinaria zajmują czołową pozycję wśród zainteresowań Polaków, najlepiej świadczy popularność wszelkiego rodzaju kursów i warsztatów gotowania. Polacy chętnie nabywają nowe umiejętności, szkolą się i edukują w zakresie gotowania. Wiedzę pragną czerpać od profesjonalistów, którzy tajniki sztuki kulinarnej opanowali do perfekcji. Techniki filetowania i porcjowania ryb, przygotowywanie świeżego makaronu czy rozbiór drobiu to tylko początek długiej listy proponowanych warsztatów. Wzrost zainteresowania tematyką gotowania zauważyli także właściciele firm i menedżerowie dużych korporacji, którzy wykorzystują potencjał kulinarnych eventów w kontekście integracji zespołu. I dla nich rynek dostarcza wiele zróżnicowanych ofert. Jak podkreśla Joanna Hoc-Kopiej z Dworu Korona Karkonoszy, gdzie od 20 lat organizowane są różnorodne eventy, rekordy popularności notują m.in. turnieje kulinarne. – Boom na naukę gotowania trwa w najlepsze. Jeśli dołożymy do tego element zdrowej rywalizacji, powstaje pojedynek kulinarny z prawdziwego zdarzenia. Bo któż nie chciałby sprawdzić swoich umiejętności, pod okiem zespołu profesjonalistów? Zauważalna jest także tendencja powrotu do źródeł i zagłębiania w regionalną tradycję. Warsztaty kulinarne – proces produkcji piwa, nalewek regionalnych, miodów i pierników to nasze ostatnie hity. Mieszkańcy naszego regionu odtwarzają dolnośląską tradycję, stąd też nowe browary i powstające małe manufaktury. Współpracując z nimi jesteśmy w stanie przenieść uczestników warsztatów w odległe czasy, jednocześnie odkrywając nieznane dotąd tajemnice. Sądząc po zainteresowaniu tego rodzaju eventami, idea czerpania z przeszłości i tworzenia nowej tradycji ma w Polsce wielu zwolenników  – podsumowuje ekspert Dworu Korona Karkonoszy

Dominika Szalek
Specjalista ds. PR

Informacje o firmie:

 Dwór Korona Karkonoszy to lider w organizacji wesel na Dolnym Śląsku. Odrestaurowany, stylowy obiekt znajduje się w Sosnówce, w bezpośrednim sąsiedztwie Karkonoskiego Parku Narodowego, zaledwie 6 km od Karpacza oraz około 100 km od Wrocławia. Do dyspozycji gości jest m.in. Dworska Sala Balowa (jedna z najwyższych w regionie – ponad 9 m), Somemelier Club, Biblioteka Cafe, Scena Pub, kawiarnia w ogrodzie różanym oraz Centrum Imprez Plenerowych. Dwór Korona Karkonoszy to także Stylowe Centrum Konferencyjne, które od 20 lat organizuje różnorodne eventy dla najbardziej wymagających firm w Polsce i za granicą. W ofercie znajdują się m.in. Turnieje Kulinarne, Biesiady Piwne, warsztaty tematyczne oraz wycieczki kulinarne.

Więcej informacji o eventach skierowanych dla firm:

http://www.koronakarkonoszy.pl/dla-firm/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *