12-02-2018 » Powiat i region

Menu prosto z serca – sprawdź przepis na walentynkowy smakołyk

Nie ma lepszych upominków niż te, które przygotowujemy samodzielnie, a w ich wykonanie wkładamy całe serce. Właśnie takie prezenty są najbardziej doceniane
i sprawiają najwięcej radości obdarowywanym. Nawet jeśli nie jesteś fanem Walentynek, zaskocz bliską Ci osobę i podaruj jej smaczny prezent!

 Sposobów na wyrażenie uczuć jest bez liku. Podobnie pomysłów na prezent dla ukochanej osoby. Jak zatem wybrać ten idealny? Sprawdzonym pomysłem będzie słodki podarunek.

 

Walentynkowe ciasteczka maślane

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 

Czas przygotowania: ok. 2h

Liczba porcji: 2 blaszki

Poziom trudności: Średni

 

Składniki:

– mąka pszenna                                                 250g

– cukier puder                                                    100g

– Masło Ekstra od OSM Piątnica                      125g

– cukier waniliowy                                              2 łyżeczki

– jajko                                                                    1 sztuka

– gotowa masa cukrowa/lukier plastyczny       1 opakowanie

 

Wykonanie:

Wszystkie suche produkty wymieszać w misce, dodać pokrojone zimne masło i jajko. Całość wyrobić na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować ciasto podsypując mąką na ok. 0,5 centymetra, po czym wyciąć serduszka lub inne kształty ciasteczek. Tak przygotowane przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 10-12 minut. W tym czasie rozwałkować masę cukrową. Wyciąć takie same kształty jak ciasteczka i wyłożyć na jeszcze gorące, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

Smacznego!

Ewelina Duchnik

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *