15-05-2018 » Powiat i region

LEKKIE SŁODKOŚCI – WIOSENNE TARTALETKI Z RABARBAREM I KREMEM MIGDAŁOWYM

Dzień Mamy to bez wątpienia wyjątkowe święto dla wszystkich – na samą myśl o naszych rodzicielkach, serce wypełnia fala radości. Każda mama z pewnością doceni czas i serce włożone w przygotowanie pysznego deseru z okazji jej święta. Do jego przygotowanie wykorzystajmy wiosenny przysmak, jakim jest rabarbar. Błyskawiczne tartaletki z aksamitnym, migdałowym kremem i karmelizowanym rabarbarem skradną serce każdej mamy.

Składniki na 12 tartaletek:

– młode laski rabarbaru                                               4 sztuki

– cukier                                                                           1 łyżka

– woda                                                                            50 ml

– mielone migdały                                                        ¾ szklanki

– biała czekolada                                                          100 g
– serek mascarpone                                                     100 g

– śmietanka 36%                                                           100 g

– tartaletki do nadzień słodkich (np. Dan Cake)      12 sztuk

– listki mięty                                                                   do dekoracji

Wykonanie:

Laski rabarbaru umyć, pokroić wzdłuż na cienkie paski. W garnku podgrzać wodę z cukrem cały czas mieszając. Gdy ten zacznie się karmelizować dodajemy rabarbar i smażymy aż rabarbar zmięknie. W osobnej misce ubić śmietankę, dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników. Białą czekoladę zetrzeć na tarce na grubym oczku i dodać do ubitej śmietanki z serkiem. Dodać  również zmielone migdały. Tartaletki do nadzień słodkich Dan Cake wypełnić kremem migdałowym. Skarmelizowany rabarbar pokroić na drobne paski o grubości ok. 5 milimetrów i ułożyć na tartaletkach w kratkę. Udekorować listkiem mięty.

Smacznego!

Przepis poleca ekspert Dan Cake – Robert Muzyczka, szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy

Więcej kulinarnych inspiracji na www.dancake.pl

 Magdalena Kosińska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *