24-10-2019 » Powiat i region

Kotleciki z ryżu dzikiego z chutneyem z pomidorów i czerwonej cebuli – przepis

Chrupiące kotleciki z ryżu dzikiego to doskonały sposób na lekki obiad lub wieczorną przekąskę. Chutney z pomidorów i czerwonej cebuli sprawi, że danie będzie niezwykle aromatyczne. Ryż dziki charakteryzująca się długimi, cienkimi ziarenkami o zbożowo-orzechowym smaku, dlatego doskonale sprawdza się jako główny składnik lub dodatek do oryginalnych dań.

Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania przepisu marki Britta. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja kulinarna dla Państwa czytelników. W razie pytań pozostaję do dyspozycji.

Łukasz Nocuń

Przepis kulinarny
Kotleciki z dzikiego ryżu z chutneyem z pomidorów i czerwonej cebuli

Składniki:

Kotleciki:

  • 2 saszetki dzikiego ryżu marki Britta,
  • 1 mała czerwona cebulka,
  • 1 mała marchewka,
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany,
  • 3 duże łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • sól, pieprz.

Chutney:

  • 250g czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę,
  • 700g pomidorów pokrojonych w kostkę,
  • 100g cukru,
  • 50g octu z czerwonego wina,
  • chili w proszku (opcjonalnie),
  • 1 łyżka oleju.

Wykonanie:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją.
  2. Do miski dodać wszystkie składniki na kotleciki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  4. Z masy uformować kotleciki i piec przez 20 minut.
  5. W międzyczasie wrzucić wszystkie składniki sosu na patelnie i smażyć na średnim ogniu aż będzie miał konsystencję dżemu.

 

 

Jeden komentarz na temat: Kotleciki z ryżu dzikiego z chutneyem z pomidorów i czerwonej cebuli – przepis

  1. Avatar mrowka pisze:

    Fajny przepis.
    Sporo wege kotlecików jest też na blogu Jadłonomia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *