22-09-2017 » Powiat i region

EKSPRESOWE CIASTO Z PIGWOWĄ KONFITURĄ POD PIERZYNKĄ

Właśnie rozpoczyna się jesień, a warto pamiętać, że to sezon nie tylko na grzyby, ale również na pigwę. Ten złotożółty owoc przypominający gruszkę ma niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni – zarówno do dań wytrawnych, jako podstawa soków i nalewek, ale też główny składnik aromatycznej konfitury. Tę ostatnią warto użyć do przygotowania ekspresowego ciasta na bazie spodów tortowych, przykrytego aksamitną pierzynką z ubitej piany. To idealny pomysł na osłodę pierwszych, jesiennych dni.

Składniki:

  • owoce pigwowca – 2 kg po obraniu i wydrążeniu
  • cukier – 1 kg
  • sok z wyciśniętej cytryny – 2 łyżeczki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • imbir – 1 łyżeczka
  • gotowy jasny spód tortowy (np. Dan Cake)
  • cukier 50g
  • białka jajek – 4 sztuki
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Owoce pigwowca włożyć do garnka, zasypać cukrem. Gotować tak długo, aż owoce się rozpadną. Dodać cynamon i imbir. Zagotowane owoce zmiksować, dodać sok z cytryny. Konfiturę pozostawić do wystygnięcia. Gotowy spód jasny Dan Cake posmarować grubą warstwą wystudzonej konfitury i wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie w misce ubić białka z odrobiną soli, w trakcie ubijania dodać cukier. Gotową pianę wyłożyć na wierzch ciasta z konfiturą. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni i zapiekać ciasto przez chwilę do uzyskania pięknego, złotego koloru pianki.

Smacznego!

Jakub Węgrzyn

Centrum Konferencyjne: ul. Liczyrzepy 20, 58-564 Sosnówka k. Karpacza

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *