13-03-2019 » Powiat i region

Czy wiecie, że… – Co czwarty żyjący bocian pochodzi z Polski!

Wielkimi krokami zbliża się długo oczekiwana Wiosna. Ta astronomiczna, jak i ta kalendarzowa. Pojawiły się już pierwsze zielono – białe zwiastuny, czyli przebiśniegi czy śnieżyczki, a krzewy puszczają coraz śmielej pierwsze zielone listki. Z kolei w górze, nad nami, robi się tłoczniej i tłoczniej, bowiem coraz bardziej widzimy jak przylatują do nas płochliwe żurawie i bociany. A z tymi drugimi wiąże się całkiem interesująca historia. Oto ona…

Czy wiecie, że Polska to prawdziwy bociani raj, ponieważ co czwarty bociek żyjący na świecie, pochodzi właśnie z naszego kraju!

Niewątpliwie, jego przybycie zwiastuje nam nadchodzącą wiosnę, a także szczęście domowników, czy też dzieci, bo ponoć bociany to dzieci przynoszą.

I tak po prawdzie, tylko tyle najczęściej wiemy o boćkach, bocianach, zwanych w niektórych regionach Wojtkami. Te całkiem spore ptaki są naprawdę fascynujące. Zastanawialiście się, co dzieje się z nimi, kiedy odlatują z Polski? I skąd do nas przylatują? Co tak naprawdę jedzą i jak długo żyją? Poznajmy zatem bliżej ich naturę, bo jest ona doprawdy interesująca.

Bocian biały (łac. Ciconia ciconia), jest też rzadka odmiana bociana czarnegojnm: miewa wysokość 100 – 125 cm, rozpiętość skrzydeł około 2 m, waga 2,7 – 4,5 kg, długość życia 8 – 12 lat. W niewoli nawet 30 lat.

Jest gatunkiem chronionym na mocy Ustawy o Ochronie Przyrody, Konwenccv      jach: Bońskiej, Berneńskiej i Ramsarskiej, a także wymienianym w tzw. Dyrektywie Ptasiej Unii Europejskiej jako gatunek zagrożony.

Bocian potrafi latać bardzo aktywnie, uderzając skrzydłami nawet 120 – 130 razy na minutę. Taki lot pozwala na pokonywanie kilkukilometrowych lotów, zwłaszcza nisko, tuż nad ziemią. Na dużych wysokościach i dłuższych przelotach wykorzystywany jest zazwyczaj lot szybowcowy. Lecące grupą ptaki przemieszczają się na wysokości około 1.000 – 2.500 m.

Główne kierunki przelotów to Kanał Sueski, Azja Mniejsza, Cieśnina Bosfor.

Drugi kierunek prowadzi zachodnimi krańcami Afryki, aż po Maroko, Cieśninę Gibraltarską i Hiszpanię.

Bociany żywią się najczęściej płazami, gryzoniami, dżdżownicami, rybami, niewielkimi gadami, dużymi owadami, rzadziej pisklętami czy też ptasimi jajami.

Łączą się w pary tylko na okres lęgowy, a w okresie wędrówek i na zimowiskach, żyją oddzielnie. Natomiast czynnikiem łączącym bociany w pary jest gniazdo, a w późniejszym czasie lęgi oraz młode, nad którymi ich rodzice opiekują się do osiągnięcia przez nie samodzielności.

Gniazda bocianie –niektóre wyjątkowo dużych rozmiarów, budowane są przede wszystkim z patyków oraz gałęzi, a usytuowane bywają na dachach, słupach, w pobliżu ludzkich siedlisk.

W naszym regionie często można spotkać bocianie gniazda, które już niebawem ponownie przywitają swoich stałych lokatorów z Afryki, do których powracają (co ciekawe) w każdym następnym roku.

Pierwszy lęg w 4 – 5 roku życia. Liczba jaj w gnieździe – od 3 do 5. Młode są zdolne do lotu już po 58 do 64 dniach życia.

Bociani kalendarz:

Styczeń – Polskie bociany przebywają na zimowiskach w Afryce,

Luty – Ptaki przygotowują się do powrotu,

Marzec – Przelot do Europy przez Kanał Sueski,

Kwiecień – Już po powrocie naprawa gniazd lęgowych,

Maj – wykluwają się pisklęta, to okres intensywnego karmienia i wychowywania młodych,

Czerwiec – Młode bociany dojrzewają,

Lipiec – Młode ptaki osiągają rozmiary dorosłych osobników. Uczą się latać.

Sierpień – Bociany odlatują na południe. Dziennie pokonują około 200 km,

Wrzesień – Ptaki przekraczają Bosfor, odpoczywają w Izraelu 7 – 10 dni, a pod koniec miesiąca docierają do Egiptu,

Październik – Część bocianów pozostaje w Sudanie, Etiopii czy w Ugandzie. Pozostałe lecą dalej na południe,

Listopad – Niektóre ptaki kończą wędrówkę w Kenii, Tanzanii lub Zambii. Reszta udaje się na południe kontynentu afrykańskiego,

Grudzień – Najwytrwalsze ptaki docierają do RPA.

Opracowanie Miwa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *