12-06-2018 » Powiat i region

Chaczapuri, czyli gruzińska pizza idealna na lato

Upalna pogoda inspiruje zarówno do odkrywania nowych krain, jak i do dalekich podróży… kulinarnych. Niezwykle sycącą, prostą i wnoszącą powiew świeżości do codziennej kuchni potrawą jest gruzińskie chaczapuri. Chrupiące ciasto z aromatycznym, serowym nadzieniem odmieni oblicze codziennego obiadu, jak również doskonale sprawdzi się w czasie letniego garden party. Jak przygotować idealne chaczapuri?

Receptur istnieje kilka, zarówno z nadzieniem ukrytym w cieście, jak i w formie łódeczki, z wyraźnie widocznymi w środku składnikami. Dzięki drugiej metodzie zapewnimy sobie intensywniejsze doznania smakowe, gdyż wykorzystane w formie farszu produkty dodatkowo apetycznie się zarumienią. Warto pamiętać, że bogatszy aromat uzyskamy mieszając ze sobą kilka różnych gatunków sera.

Chaczapuri z serem Monieckim i topionym kremowym

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 50 g drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 g serka topionego kremowego
  • 150 g bryndzy
  • 150 g sera mozzarella
  • 4 łyżeczki masła
  • 4 żółtka

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Wodę, cukier i drożdże połączyć, dokładnie wymieszać i wlać do mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać olej, zarobić elastyczne ciasto i ponownie odstawić na 15 minut. Po tym czasie ponownie wyrobić, uformować 4 równe kulki, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną, z każdej porcji uformować ręcznie placki w kształcie łódki, na każdą wyłożyć mix wszystkich serów. Tak przygotowane, upiec w rozgrzanym do 280oC piekarniku przez ok. 13-14 minut (do zrumienienia ciasta). Następnie wyciągnąć, na każde Chaczapuri wyłożyć po łyżeczce masła i surowym żółtku. Tuż przed zjedzeniem wymieszać sery z żółtkiem i masłem.

Smacznego!

Magdalena Brzęczek

 

 

Więcej apetycznych przepisów znaleźć można na www.msm-monki.pl.

 

Informacje o firmie:

Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich
w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.

Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania sprawia, iż produkty są najwyższej jakości, czego gwarancją jest Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *