15-09-2018 » Powiat i region

Babeczka serowo-ziemniaczana z franckami po śląsku

Klasyk polskiej kuchni w nowoczesnej odsłonie? Babeczka serowo-ziemniaczana z franckami po śląsku to oryginalne i myląco niepozorne danie, które niekonwencjonalnie można podać jak ktoś się postara. A z drugiej strony jak ktoś gustuje w tradycyjnych polskich daniach, to będzie nieświadomie wyżerał namiętnie z lodówki wszystko co zostanie po obiedzie, o ile zostanie…

Składniki (kilka porcji, im większy apetyt tym mniej do podziału):

1 paczka tradycyjnych śląskich kiełbasek, czyli surowe, wędzone „Frankfurterki” marki Berger

około 1,5 kg ziemniaków (jakaś mączna odmiana BC)

150 g surowego, wędzonego boczku bez skóry

½ kg sera białego średnio tłustego lub tłustego

3 średniej wielkości cebule

500 g śmietany lub jogurtu naturalnego

100 g masła

1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (jak ktoś ma dostęp do świeżego to będzie jeszcze aromatyczniej)

2 gałązki koperku

gęsty ocet/sos balsamiczny

świeżo mielony pieprz, sól

 

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie (powinny być bardzo miękkie). Kiełbaski pokroić na małe kawałki i podsmażyć. Nie potrzeba dodawać tłuszczu, powinien wystarczyć ten, który się wytopi z kiełbasek. Cebule pokroić na drobne kostki, posolić, popieprzyć
i dusić w maśle pod przykryciem kilka minut do miękkości. Boczek pokroić w kostkę
i podsmażyć na patelni, aż wytopi się większość tłuszczu. Do ziemniaków wrzucić duszone cebule i boczek razem z tłuszczem. Wszystko powinno być ciepłe. Następnie dodać biały ser, czosnek niedźwiedzi i śmietanę/jogurt. Całość pomieszać i utłuc ubijakiem do ziemniaków.

Na koniec możemy uformować na talerzu walec z tak przygotowanych ziemniaków, położyć na wierzchu usmażone kiełbaski, posypać koperkiem i polać odrobiną sosu balsamicznego.

Smacznego!

Dominika Szalek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *